INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Uskoro počinje gradnja još jednog vetroparka u BIH

08.11.2017. | Balkan Green Energy News

Bosna i Hercegovina će dobiti još jedan vetropark, u Livnu. Lokalna kompanija IMRES Smart Greenergy i turska firma Enprode potpisale su krajem oktobra ugovor o partnerstvu za izgradnju vetroparka snage 51 MW i istraživanja na projektu gradnje reverzibilne hidroelektrane. I budući vetropark i buduća hdiroelektrana će nositi isto ime „Široka draga” i nalaziće se na području Kamešnice, planinskog masiva na granici BiH sa Hrvatskom.

Investiciju vrednu EUR 1,6 milijardi, obezbeđuje turska firma čije je sedište u Istambulu. Radovi na prilaznom putu vetroparku već su počeli. Očekuje se tokom da će posao naći oko 3,000 ljudi, navodi se u saopštenju sa potpisivanja ugovora.

- Ovde postoji veliki potencijal za proizvodnju električne energije za kojom vlada velika potražnja u susednim zemljama - rekao je Yuksel Guler, predsednik firme Enprode.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ranije ove godine, u avgustu, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne najavila je izgradnju prve elektrane na vetar u Bosni i Hercegovini, koja će  snabdevati strujom stanovništvo opštine Tomislavgrad kada bude izgrađena i stavljena u pogon, što se očekuje do kraja godine.

Ovaj vetropark, „Mesihovina“, prostiraće se na dužini od 22 kilometara u centralnom području te opštine a imaće ukupnu instaliranu snagu od 50,6 megavata.

Projekat izgradnje „Mesihovine“ vredan oko 81 milion evra a glavni investitor je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Izgradnja temelja za stubove turbina je početa kao i izgradnja kanala za polaganje kablovske mreže unutar vetroparka i kablova koji spajaju turbine.

Elektroprivreda HZ HB je potpisala ugovor sa konzorcijumom Siemens u kome su firme Siemens Danska i Siemens Hrvatska za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada u vetroparku „Mesihovina“. Ugovor za postavljanje interne kablovske mreže i povezivanje u nacionalni elektroprivredni sistem BiH je potpisan sa konzorcijumom ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;