IZOLACIJA-468X60-BANNER

Otvorena prva solarna elektrana sagrađena od panela ruske proizvodnje

04.10.2017. | Energetski portal

U Majminskom okrugu u Republici Altaj započela je sa radom prva solarna elektrana napravljena od fotonaponskih modula sa hetero spojevima domaće proizvodnje, visokog stepena iskorišćenja. Investicije u objekat iznose oko dve milijarde rubalja. Izvođač radova je kompanija Solnečnaja Energija. Elektrana je specifična po tome što su u njenoj izgradnji korišćeni moduli sa hetero spojevima poboljšane efikasnosti. Oni dodatno poboljšavaju transformaciju sunčeve energije čak i tokom oblačnog vremena.

Investitor i glavni izvođač radova Majminske elektrane je grupa kompanija Hevel (zajedničko preduzeće grupe Renova i deoničarskog društva Rosnano). Kako se navodi na stranici kompanije, tehnologija hetero spojeva, koja se primjenjuje u fabrici u Novočeboksarsku, pripada novoj generaciji silicijumskih solarnih panela koji se odlikuju najvišim stepenom iskorišćenja - preko 22 posto, i širokim temperaturnim opsegom upotrebe.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

 - Sve u svemu, sada imamo 40 megavata svoje proizvodnje, a na zimu u vreme najvećeg opterećenja mreže, cela republika troši 120 megavata. Na taj način već smo osigurali trećinu neophodnih potreba i ne planiramo da se zaustavimo na postignutom - rekao je rukovodilac Republike Altaj, Aleksandar Berdnikov.

Majminska solarna elektrana, čija je izgradnja počela u maju ove godine, četvrto je po redu postrojenje koje je u rad pustila kompanija Hevel. Ranije je ovaj okrug u saradnji sa pomenutom kompanijom planirao da do 2019. godine ostvari ukupnu proizvodnju solarne energije na Altaju do 90 megavata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;