INFONET-468X60-BANNER

Uskoro počinje izgradnja nove beogradske autobuske stanice

14.09.2017. | S.B. Milošević | Novosti

Ukoliko ne bude još nekih odlaganja, prvi objekat u sklopu nove autobuske stanice u Bloku 42 mogao bi da „nikne" do kraja godine. Ugovoreni rok za izradu tehničke dokumentacije takozvanog aneksa autobuske stanice istekao je krajem avgusta, a početak radova zavisi od izdavanja građevinske dozvole.

Iako je prvobitno bilo u planu da deo na koji bi se preselila Lasta bude gotov 1. jula, u martu je postavljen novi rok - 7. novembar. Zatim je usledilo novo odlaganje, pa je izvođaču radova koga predvodi firma Bauwesen dat rok do 17. novembra. Sada je završetak izgradnje pomeren za decembar, kažu iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju. Ugovoreni rok za izradu tehničke dokumentacije aneksa autobuske stanice istekao je krajem avgusta, a sada se čeka izdavanje građevinske dozvole kako bi radovi započeli.

Aneks autobuske stanice nalaziće se ispod konstrukcije Unutrašnjeg magistralnog prstena i prostiraće se na 1.400 kvadrata. Ovaj objekat funkcionisaće kao privremena autobuska stanica, dok se ne sagradi nova velelepna stanična zgrada planirana projektom. U njoj će se obavljati prodaja karata, tu će biti smeštene službene prostorije, kancelarije, sanitarni čvorovi i putnički pretinci, ali i prateći sadržaji trgovine, zabave i ugostiteljstva. U konačnom rešenju, kada bude sagrađena glavna stanična zgrada, ovaj objekat će povezivati kompleks autobuske i železničke stanice.

- Trenutno je sa izvođačem radova ugovoreno projektovanje i izgradnja aneksa autobuske stanice, kao i projektovanje parkinga - kažu iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju. - Oba objekta nalaziće se ispod Unutrašnjeg magistralnog prstena, odnosno ispod Železničke stanice Novi Beograd. Istim ugovorom, obuhvaćena je i izgradnja saobraćajnice Nova 3 iz Ulice Jurija Gagarina, a za to će biti raspisan zasebni tender. Vrednost projektovanja i radova na izgradnji aneksa autobuske stanice je 140,4 miliona dinara.

Kada će glavna stanična zgrada biti gotova, zavisi od količine novca kojim bude raspolagao grad. Pre tačno godinu dana ugovorena je izrada projekata neophodnih za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju stanice i staničnog platoa.

- Projekti za stanične perone su završeni i urađena je tehnička kontrola, a u toku je pribavljanje prateće dokumentacije za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu. Za objekat autobuske stanice i staničnog trga urađeno je idejno rešenje. Grad će prema raspoloživim finansijskim sredstvima i završenim projektima planirati faze izgradnje javnih sadržaja - ističu iz Direkcije.

U prvoj fazi, predviđena je izgradnja autobuske stanice u obimu koji zadovoljava trenutne potrebe radi izmeštanja savskog amfiteatra. Tek u drugoj fazi trebalo bi da se dopune sadržaji i realizuje železnički kompleks, i to u dva koraka - faza 2a: pristupni trg i + „vestbil" sa izlaskom na perone koji u fazi 2b mogu dobiti i proširenja, do regulacionih linija železnice.

U trećoj fazi, mogli bi da se izgrade hoteli, poslovno-trgovački centar. U poslednjoj fazi, u planu je realizacija preostalih poslovnih sadržaja, ali i natkrivanje železničkih perona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;