Na Makiškom polju niče naselje za 31.000 stanovnika

12.09.2017. | eKapija

U budućem naselju „Makiško polje“ moglo bi da bude izgrađeno čak četiri miliona kvadrata. Iz Plana detaljne regulacije dela Makiškog polja, koji će se uskoro naći na javnom uvidu, vidi se i da je planirana gradnja 10.000 stanova za oko 31.000 stanovnika.

Planirana je i izgradnja šest objekata predškolskih ustanova za 2.280 dece, tri kompleksa osnovnih škola za 3.100 đaka, kao i dve srednje škole za 1.240 učenika. Osim ovih objekata, planirano je i formiranje osam depandanasa predškolskih ustanova maksimalnog kapaciteta od po 80 dece.

Rani javni uvid u ovaj plan koji je naručila Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a izradio Urbanistički zavod Beograda, biće moguć od 13. do 27. septembra 2017. godine u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

Podsetimo, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju i Udruženje arhitekata Srbije raspisali su nedavno urbanističko-arhitektonski konkurs dela Makiškog polja, čija izabrana rešenja predstavljaju osnov za formulisanje ovog planskog rešenja.

Površina plana iznosi oko 680 hektara teritorije na opštini Čukarica uz Savsku magistralu.

Slika. Makiško polje (foto: eKapija)

Ovo zemljište sada se koristi uglavnom kao poljoprivredno (oko 437 hektara), delom je šuma (121 hektar), a tu se nalazi i manji broj, neplanski izgrađenih, stambenih i komercijalnih objekata, deo sistema gradskog vodovoda i kanalizacije, kao i fudbalsko igralište.

Prostor presecaju Železnička reka i potok Paripovac.

Pomeranjem granice uže zone zaštite beogradskog izvorišta uz Savsku magistralu, ovo područje dobija na značaju i punoj aktuelnosti, a za grad predstavlja izuzetan funkcionalni, prostorni i investicioni resurs, navodi se u Planu.

U okviru plana predviđena je izgradnja komercijalnih sadržaja i mešovitih gradskih centara na oko 380 hektara, a pravilima građenja biće propisana visina objekata od 20 do 40 metara, u zavisnosti od zone gradnje.

Na jednom delu površine planirane za komercijalnu zonu, predviđena je gradnja objekata do četiri sprata visine (uz potkrovlje), dok je u delu u kome mogu da se grade i stambeni objekti visina ograničena na osam, ili izuzetno do 12 spratova.

Ovim planom svih 437 hektara poljoprivrednog zemljišta promeniće namenu, dok će od 121 hektara šume ostati 48, kao i zaštitni zeleni pojas od oko 25 hektara.

Saobraćajne površine će zauzimati 182 hektara, dok će za vodene površine, železnicu i javne službe biti planirano oko 40 hektara.

Na osnovu razvojnih planova Infrastrukture železnice Srbije, planira se i izgradnja robno-transportnog centra Beograd, koji bi trebalo da bude multifunkcionalni intermodalni centar koji će nuditi usluge visokog kvaliteta, u cilju razvoja mreže terminala Srbije i njenog povezivanja sa okruženjem i evropskom mrežom terminala.

Konceptom razvoja biciklističkog saobraćaja, planirana je i biciklistička staza Ulicom Bore Stankovića od Obrenovačkog puta, ulicama Stevana Filipovića i Beogradskom ka Sremčici.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;