Na mestu napuštenih kasarni u Srbiji moguća izgradnja 12.500 stanova

22.08.2017. | Tanjug

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS) uputilo je apel nadležnim državnim organima da se ubrzaju postupci prenamene napuštenih vojnih objekata i kasarni čija se vrednost procenjuje na oko milijardu evra. Kako piše u saopštenju UIPS, napušteni prazni vojni objekti vremenom još više propadaju, dok, kako kažu, u Srbiji na hiljade vojnih i civilnih lica, izbeglica i socijalno ugroženih nemaju trajno rešeno pitanje krova nad glavom.

- Gradovi uglavnom nemaju prostora za gradnju, a najveći potencijal leži upravo u kasarnama i napuštenim vojnim poligonima širom Srbije. Oni imaju kompletnu infrastrukturu i nalaze se na odličnim lokacijama širom Srbije. Njihova vrednost procenjuje se na oko milijardu evra, što je dovoljno za izgradnju oko 12.500 stanova - kažu u UIPS.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kako objašnjavaju, neke od kasarni je moguće prenameniti za stambeno zbrinjavanje ili izgraditi nove objekte na tim lokacijama i ponuditi ih po povoljnim uslovima.

- UIPS apeluje na nadležne organe, pre svih na Ministarstva odbrane i privrede, da ubrzaju ovaj proces. Zar je zaista toliko teško doći do „win-win" situacije i pobede za sve strane, kada je barem ovde rešenje tako jasno i logično - pitaju u UIPS i navode da je, kako kažu, potrebna samo dobra volja i efikasnost u radu.

Oni podsećaju na primere Slovenije i Hrvatske, koje su, kažu, uspešno promenile namenu bivših kasarni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...