SFSOPLATE-468X60-BANNER

Probijen poslednji tunel na Koridoru 10

02.08.2017. | Danas

Koridori Srbije saopštili su danas (2.8.2017.) da je probijena desna tunelska cev tunela Manajle, čime je probijen i poslednji tunel na Koridoru 10. Tunel Manajle, dužine 1.804m, nalazi se na južnom kraku Koridora 10, autoput E 75, deonica: Caričina Dolina – Vladičin Han.


Tunel kod Vladičinog Hana, Foto: Koridori Srbije

"Osim što je najduži putni tunel u Srbiji, ujedno se pokazao i kao najzahtevniji za izgradnju. Uz uložene velike napore Koridora Srbije i zahvaljujući značajnoj i konstantnoj podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uspešno su prevaziđeni problemi na koje se tokom radova nailazilo, usled izuzetno nepovoljnih hidrogeoloških uslova sa kojima su se građevinari suočili na terenu kao što su neplanirano veliki prilivi podzemne vode, tunelske odvale i jaki brdski pritisci", navode iz Koridora u saopštenju.

Prethodno je, u septembru 2016. godine, probijena leva tunelska cev.

Koridori Srbije su Investitor ovog projekta, dok je izvođač radova bugarska kompanija „Consortium Alliance X (EUROALLIANCE TUNNELS JSC and Road&Bridges ltd)“. Ugovorena vrednost radova iznosi 36,25 mil. EUR.

Kako se navodi, tunel će biti opremljen najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i merenjem brzine. Tunelske cevi biće međusobno povezane evakuacionim prolazima, koji su predviđeni za pešake i interventna vozila.Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;