IZOLACIJA-468X60-BANNER

Počelo korišćenje pepela za izgradnju puteva

19.05.2017. | Tanjug

Vlada Srbije je zajedno sa EPS-om u proteklih nekoliko godina napravila pionirske korake da pepeo postane sirovina i da iz negativnog ciklusa zagađivanja uđemo u pozitivan ciklus korišćenja pepela, rekao je juče (18.05.2017) ministar energetike i rudarstva, Aleksandar Antić.

- U Vladi je danas potpisan i prvi ugovor za 3.630 tona pepela koji će se koristiti na izgradnji auto-puta između Beograda i Čačka na koridoru 11, što je donacija EPS-a - rekao je Antić na zasedanju skupštine udruženja ECOBA u Beogradu.

Ministar je kazao da su ovo samo prvi koraci jer na deponijama ima oko 200 miliona tona pepela, a godišnje se proizvede dodatnih šest miliona tona. Podsetio je i da je Vlada 2015. donela uredbu kojom se definišu načini korišćenja pepela i dodao da je važno to što je „put Vlade Srbije usmeren ka tome da pepeo dostigne status sirovine kao što je u Evropi i širom sveta".

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je ovaj dan važan za EPS, ali i za celu Srbiju i njenu privredu.

- EPS ima za osnovnu delatnost proizvodnju električne energije, ali njena proizvodnja je 70% iz uglja, i zato ima toliko pepela na deponijama, i zahvaljujući Vladi i uredbi iz 2015. taj pepeo počinje da se koristi u izgradnji puteva - rekao je Grčić.

On je dodao da su od 2015. do danas, EPS i nadležno ministarstvo uspeli da isposluju korišćenje pepela sa dve termoelektrane, što je veliki napredak.

- Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i zato ističem da smo počeli izgradnju luke na Dunavu, što je važno za rečnu komunikaciju u budućem transportu pepela - istakao je Grčić.

Predsednik udruženja ECOBA Ivan Skidmor rekao je da je EPS član ovog udruženja od 2010. godine, i da je ovo druga poseta Srbiji posle 2011. godine.

- Možda će kada dođemo sledeći put za pet godina korišćenje pepela biti povećano - naveo je Skidmor i dodao da se zajednički radi na standardizaciji, kako bi se postigla veća komercijalna korist za sirovine dobijene iz uglja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;