PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Milioni za renoviranje rezidencija koje propadaju

18.05.2017. | V.Crnjanski Spasojević | Novosti

Država je ove godine odvojila milione da bi sredila nekoliko rezidencija koje već godinama propadaju. Među prvima na listi našla se vila „Mir", u kojoj je živeo Slobodan Milošević kao predsednik. Ovo velelepno zdanje, sagrađeno 1979, zauzima oko 3.000 kvadratnih metara, a u sklopu kompleksa su i lovačka kuća, bilijarnica i amfitetar. Vila je sagrađana za Josipa Broza Tita, kao njegova „intimna rezidencija". 

Država će ove godine za legendarno zdanje izdvojiti nešto više od 12 miliona dinara za nabavku klima-uređaja, čišćenje slivnika, farbanje i ampasovanje prozora, zamenu plastične stolarije, sređivanje greda na lovačkoj kući, rekonstrukciju stepeništa i roštilja, osvetljenje, ogradu... U ovom objektu posle Miloševića niko nije živeo, i vila se koristi za povremene prijeme stranih državnika.

Druga prema planu za renoviranje je vila u kojoj je veliki deo života provela nekadašnja prva dama Jugoslavije Jovanka Broz. Reč je o kući na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, koja je još za Jovankinog života bila u očajnom stanju. Nekoliko puta je bilo planirano njeno renoviranje, ali je nepoverljiva Titova udovica odbijala dolazak stručnjaka koji bi procenili koji su radovi neophodni i koliko bi to koštalo. Vila od 750 kvadratnih metara je na sve strane prokišnjavala - zidovi su bili puni vlage, a grejanje nije radilo.

Za izradu kompletnog projekta za Jovankinu vilu izdvojeno je 1,2 miliona dinara, plus 250.000 za stručni nadzor nad izvođenjem građevinskih radova. Za kompletnu rekonstrukciju vile od podruma do krova, a posle izrade projekta, u naredne tri godine planirano je izdvajanje 36,6 miliona dinara, od čega 8,3 miliona ove godine.

Država će ove godine uložiti novac i u „Kraljevu vilu“, u Topoli. Za izradu kompletnog projekta potrebno je 1,2 miliona dinara, a za rekonstrukciju „Kraljeve vile“ od podruma do krova planirano je izdvajanje 36 miliona dinara.

Iz budžeta će biti finansirano i sređivanje predsedničkog kabineta i, generalno, „Palate Srbija“. Samo za sanaciju spoljne hidrantske mreže, adaptaciju termotehničkih instalacija za prelazak s mazuta na lož-ulje i sanaciju krova planirano je 14,6 miliona, a za uređenje pres-sale dva miliona dinara.

Biće sanirani i fasada, fasadna stolarija i krov na vili „Bokeljka“. Država je odvojila i milion dinara za čišćenje slivnika i kišne kanalizacije, popravku staze, farbanje krova i sanaciju pločica oko bazena u rezidenciji u Užičkoj 23.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;