PRIJAVA-468X60-BANNER

U Srbiji 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata

15.03.2017. | RTS

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da u Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona. Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekata, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

- Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno - navela je Zorana Mihajlović.

Istakla je da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana. Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 milona evra. Do sada je doneto skoro 45.000 rešenja o ozakonjenju i od taksi za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Nakon kontrole timova Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture broj popisanih objekata je povećan za oko 165 odsto.

- Najbolji primeri u obavljanju popisa su Čačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, a moraju da se ubrzaju Subotica, Kanjiža, Smederevska Palanka - dodala je Mihajlovićeva.

Osvrćući se na pitanje nelegalne gradnje univerziteta u Novom Pazaru ministarka je navela da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture još nije dobilo potpunu dokumentaciju.

Istakla je da veruje da će taj problem uskoro biti rešen, kao i da se u procesu ozakonjanja bepravnih objekata neće primenjivati dvostruki aršini.

“- Obavili smo razgovor i tražili dokumentaciju, nismo dobili potpunu dokumentaciju, pa nismo ni mogli da steknemo još uvek uvid u sve planove o tome šta je ono što je obuhvaćeno zaštitom spomenika - navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da će kada budu imali svu dokumentaciju upoznati javnost sa tim i videti kako da se taj problem reši.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;