INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zeti put do jezera

18.01.2017. | V.Kadić | Novosti

Na oko pet hektara zemljišta ove godine počeće građevinski radovi na strateškom projektu Elektroprivrede Crne Gore - prevođenju reke Zete u jezero Krupac i dalje spajanje sa Slanim jezerom nedaleko od Nikšića. Sve analize eksperata potvrđuju punu ekonomsku opravdanost ovog poduhvata, jer će se kada ceo posao bude završen, godišnja proizvodnja najstarije crnogorske HE „Perućica" povećati za oko 30 gigavata, ili između 2,5 do čak 3,7 miliona evra. Planirano je da se investicija isplati za sedam godina, ukoliko im na ruku budu išle povoljne hidrološke prilike i cena struje na berzi.

Očekuje se da građevinske mašine već u junu stignu kod gornjeg toka Zete, u Gornje Polje. Ova priča koja traje prilično dugo konačno će se realizovati. Elektroprivreda je ugovor s konzorcijumom MPM, koji predvodi nikšićka kompanija Mehanizacija i programat zaključila 11. novembra prošle godine. Građevinski radovi koštaće oko 25 miliona evra, a oni podrazumevaju izgradnju brane na Zeti i nasip uzvodno od brane, odvodne i dovodne kanale, dovodne tunele Zeta-Krupac i Krupac-Slano, komandne zgrade, pristupne puteve.

Ovom projektu protivili su se ekolozi, meštani Gornjeg Polja i Zavrha. Bilo je onih koji su strahovali da će korito Zete od Brezovika pa na dalje prema Nikšiću ostajati suvo, naročito leti, dok su iz EPCG stizale drugačije poruke da žitelji naselja Mokra njiva, Ćemenci i drugih neće imati muke sa poplavama tokom kišnih meseci.

U ekološkom pokretu Ozon ističu da su svesni značaja ovog projekta, ali i neophodnosti pravilnog upravljanja vodotocima, gde je reka Zeta najznačajnija reka, ne samo za teritoriju opštine Nikšić.

- Potrebno je uraditi ozbiljnu ekonomsku analizu koja će uzeti u obzir sve potencijale reke Zete i njenih pritoka, sagledati njen ekonomski značaj, kao i značaj veštačkih akumulacija Krupac i Slano - kaže direktor OZON-a, Aleksandar Perović. - Uvođenje vodotoka Gornje Zete, opterećenih različitim vrstama zagađenja, otpada i otpadnih voda, u veštačka jezera Krupac i Slano, imaće negativan uticaj na kvalitet vode.

U elaboratu EPCG navodi se da je cilj izgradnje sistema prevođenja reke Zete u postojeće akumulacije Krupac i Slano i iskorišćavanje visokih poticaja reke Zete, koji se danas u retenciji Vrtac gube poniranjem u kraškom terenu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;