Konačno povezani Pirot i Dimitrovgrad

14.11.2016. | Z.Radović | Novosti

Prva sledeća deonica auto-puta u Srbiji koja će biti otvorena je između Pirota i Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10. U Koridorima Srbije kažu da su radovi na 14,3 kilometra pri kraju i da će do kraja meseca biti pušteni u saobraćaj. Datum još nije određen, ali je premijer Aleksandar Vučić najavio da će otvaranje biti za 15 do 20 dana.

Da je sve teklo po planu ova deonica bila bi otvorena još u maju 2012. godine. Izgradnja ovog dela auto-puta je počela pre tačno šest godina, u novembru 2010. kada je austrijska Alpina izabrana za glavnog izvođača radova, a rok za izgradnju je bio 18 meseci. Zbog bankrota ove kompanije radovi su stali, a tek u aprilu 2014. godine potpisan je ugovor sa bugarskom Trejs grupom, koja je dobila rok od 450 dana da završi posao. I ovaj termin je kasnije produžen, pa je stanovnike ovog dela Srbije i sve one koji putuju za Bugarsku obradovala vest da su radovi konačno pri kraju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dužina istočnog kraka Koridora 10 je 86,6 kilometara, a do kraja godine će biti završen posao na 69,4 kilometara. U 2017. godini majstori će se zadržati još samo na deonicama od tunela Bancarevo do Crvene Reke, gde će raditi do kraja sledeće godine i na obilaznici oko Dimitrovgrada, koja bi trebalo da se završi do aprila.

- Do kraja ovog meseca bi trebalo da se okončaju i radovi na trasi između Proseka i tunela „Bancarevo" u dužini od 9,4 kilometra, koje izvodi grčka kompanija Terna, dok je završetak tunela „Bancarevo" koji gradi češka kompanija Subtera, planiran za decembar - kažu u Koridorima. - Prošle godine u decembru je u saobraćaj pušteno 13 kilometara od Crvene Reke do Čiflika u punom profilu, dok su u isto vreme završene i tri trake u dužini od 12,2 kilometra od Čiflika do Staničenja, a drugi poluprofil će biti spreman za vozače u decembru.

Isti rok je i za deonicu Staničenje-Pirot dužine 16,6 kilometara koju gradi grčka kompanija Aktor.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...