Novi auto-put ka Temišvaru

26.10.2016. | Z.Radović | Novosti

Da li je isplativa izgradnja auto-puta od Pančeva do Temišvara i kako bi ova saobraćajnica mogla izgledati, znaće se posle završetka izrade studije izvodljivosti. Ovaj strateški projekat odobren je pre nekoliko dana na drugom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje „INTERREG“ programa „IPA“ između Rumunije i Srbije. Predviđa se da bi prvi kilometri ove značajne saobraćajnice za Južni Banat mogli da počnu da se grade za tri godine.

Projekat izrade studije je vredan 9,3 miliona evra i planirano je da se većim delom finansira izIPA“ programa prekogranične saradnje, uz obavezno učešće obe države. Putevi Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predstavnici resornog ministarstva i institucija u Rumuniji, trebalo bi uskoro da potpišu ugovor o sprovođenju ovog strateškog projekta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Auto-put Pančevo-Alibunar-Vršac-Temišvar, dužine 130 kilometara, deo je ambicioznih planova izgradnje novih saobraćajnica u Srbiji. Trebalo bi da se u Beogradu „spoji" sa Koridorom 11. Italijani, koji u Rumuniji imaju više od 11.000 preduzeća, najviše su zainteresovani za ovaj putni pravac, jer imaju potrebu da se saobraćajno povežu sa Lukom Bar u Crnoj Gori.

Saša Pavlov, prvi čovek Pančeva, smatra da bi izgradnja nove saobraćajnice učinila ovaj grad mnogo konkurentnijim.

- Za nas je veoma važna izgradnja infrastrukture, jer razvijamo uporedo dve poslovne zone - kaže Pavlov. - Ima nekoliko investitora koji već posluju u Rumuniji, a zainteresovani su da poslovanje presele u naš grad. Studija će u stvari dati odgovor kojom trasom će tačno prolaziti auto-put, ali ona ne može zaobići Pančevo. Ovde živi 125.000 ljudi, a u okrugu nas ima 350.000. Mi smo centar Južno-bačkog okruga i stanovnicima drugih opština je dobra veza sa Pančevom izuzetno bitna.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;