Kinezi zainteresovani za projekat izgradnje auto-puta Brčko–Bijeljina

11.10.2016. | A.A. | Biznis.ba

Vlada Republike Srpske (RS) ovlastila je Javno preduzeće Autoputevi RS da nastavi pregovore sa kineskom kompanijom China Road & Bridge Corporation za realizaciju projekta izgradnje auto-puta Brčko–Bijeljina, u dužini 31 km.

Ministarstva saobraćaja i veza i finansija su zadužena da sprovedu aktivnosti s ciljem osiguranja potrebnih sredstava za realizaciju projekta.

Auto-put Vukosavlje-Brčko-Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom,  Prostornim planom RS-a predstavlja definisan deo tzv. „Posavskog razvojnog pojasa“: granica Republike Srbije – Bijeljina-Brčko-Modriča-Doboj-Prnjavor-Laktaši-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad – granica Republike Hrvatske.

Deonica Brčko-Bijeljina – granica Republike Srbije duga je 31 km i počinje sa zapada od  granice sa  Brčko Distriktom (kod Popovog polja, veže se na planirani koridor u Distriktu), te nastavlja prema Bijeljini i završava oko devet km od Bijeljine na granici sa Republikom Srbijom.

Auto-put će biti projektovan sa dva, razdelnim pojasom odvojena kolovoza koji će imati dve vozne trake i jednu zaustavnu traku i za brzinu Vp=130km/h, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kineske kompanije China Road & Bridge Corporation izrazili su interes za projektovanje i izgradnju ove deonice auto-puta. Preliminarna ponuda (predlog projekta) ove kompanije dostavljena je Ministarstvu saobraćaja i veza 7. jula 2014. godine, nakon čega je ovo Ministarstvo zatražilo i dobilo mišljenje Ministarstva finansija o ovom projektu (kreditu). U martu ove godine održan je sastanak sa predstavnicima kineske kompanije, nakon čega su 14. aprila kineski partneri dostavili Studiju izvodljivosti i prethodnu Studiju uticaja.

Sledi nastavak pregovora sa ovom kompanijom, a u međuvremenu ostvaren je kontakt sa kineskom bankom koja je izrazila spremnost da povoljnim kreditnim aranžmanom finansira izgradnju ovog auto-puta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...