PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi zainteresovani za projekat izgradnje auto-puta Brčko–Bijeljina

11.10.2016. | A.A. | Biznis.ba

Vlada Republike Srpske (RS) ovlastila je Javno preduzeće Autoputevi RS da nastavi pregovore sa kineskom kompanijom China Road & Bridge Corporation za realizaciju projekta izgradnje auto-puta Brčko–Bijeljina, u dužini 31 km.

Ministarstva saobraćaja i veza i finansija su zadužena da sprovedu aktivnosti s ciljem osiguranja potrebnih sredstava za realizaciju projekta.

Auto-put Vukosavlje-Brčko-Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom,  Prostornim planom RS-a predstavlja definisan deo tzv. „Posavskog razvojnog pojasa“: granica Republike Srbije – Bijeljina-Brčko-Modriča-Doboj-Prnjavor-Laktaši-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad – granica Republike Hrvatske.

Deonica Brčko-Bijeljina – granica Republike Srbije duga je 31 km i počinje sa zapada od  granice sa  Brčko Distriktom (kod Popovog polja, veže se na planirani koridor u Distriktu), te nastavlja prema Bijeljini i završava oko devet km od Bijeljine na granici sa Republikom Srbijom.

Auto-put će biti projektovan sa dva, razdelnim pojasom odvojena kolovoza koji će imati dve vozne trake i jednu zaustavnu traku i za brzinu Vp=130km/h, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kineske kompanije China Road & Bridge Corporation izrazili su interes za projektovanje i izgradnju ove deonice auto-puta. Preliminarna ponuda (predlog projekta) ove kompanije dostavljena je Ministarstvu saobraćaja i veza 7. jula 2014. godine, nakon čega je ovo Ministarstvo zatražilo i dobilo mišljenje Ministarstva finansija o ovom projektu (kreditu). U martu ove godine održan je sastanak sa predstavnicima kineske kompanije, nakon čega su 14. aprila kineski partneri dostavili Studiju izvodljivosti i prethodnu Studiju uticaja.

Sledi nastavak pregovora sa ovom kompanijom, a u međuvremenu ostvaren je kontakt sa kineskom bankom koja je izrazila spremnost da povoljnim kreditnim aranžmanom finansira izgradnju ovog auto-puta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...

;