IZOLACIJA-468X60-BANNER

Četiri varijante budućeg izgleda Starog savskog mosta

04.10.2016. | eKapija

Rekonstrukcija Starog savskog mosta sve je bliža – idejna rešenja su napravljena, sledi tender za arhitektonski konkurs, a početak radova planiran je za sredinu 2018. godine.

Prema planu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, početak samog projektovanja trebalo bi da bude početkom 2017. godine, zatim bi krajem leta bio objavljen tender za izvođenje radova, koji bi trebalo da počnu sredinom 2018. godine. Ovaj veliki projekat, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine, čime bi saobraćaj preko Save bio uveliko olakšan i ubrzan.

Projekat je tek na začetku, ali je planirano da košta više od 60 mil evra. Na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda predstavljena su i četiri moguća izgleda rekonstruisanog mosta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

 

Varijanta 1

Stara konstrukcija Savskog mosta ostala bi na mestu, sve sa prepoznatljivim lukom, i preko tog dela odvijao bi se isključivo tramvajski saobraćaj. Sa obe strane, na udaljenosti od par metara bile bi izgrađene po dve dodatne automobilske trake, sa pešačkim/biciklističkim stazama na spoljnim ivicama.

Varijanta 2

I u ovoj varijanti bi stara konstrukcija bila delom sačuvana, zajedno sa lukom, a automobilske i pešačke trake bile bi dodate sa obe strane. Najveća razlika je u tome što u ovom slučaju stari deo, namenjen tramvajskom saobraćaju, ne bi bio odvojen od nove konstrukcije.

Varijanta 3

Treće moguće rešenje je veoma slično drugom, što se tiče traka i zadržavanja starog luka. Najprimetnija razlika je pre svega strukturna osnova mosta, koja se razlikuje u broju i mestu postavljenih nosećih stubova.

Varijanta 4

I u ovom slučaju Stari savski most bi imao po dve nove automobilske i po jednu pešačku u oba smera, sa tramvajskim šinama u sredini, ali po ovom planu sve trake bi bile spojene, a sve njih nadvisivao novi luk, skoro identičan starom, ali veći i moderniji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;