INFONET-468X60-BANNER

Beogradska gondola još na dugoj žici

03.10.2016. | M.T.Kovačević | Novosti

Najavljivana izgradnja „vazdušnih tramvaja" koji bi spojili obale Save i Dunava tapka u mestu. Ako sve bude po planu, radovi bi trebalo da počnu do kraja 2017. godine.

Ideja da se gondolom spoje Novi Beograd i Košutnjak, odnosno Ušće i Kalemegdan, godinama je bila namera nekoliko garnitura gradske vlasti. Osim bombastičnih najava, konkretna realizacija je izostala. I ova gradska vlast u nekoliko navrata najvljivala je da će se Beograđani voziti u „vazduhu".

- Intenzivno radimo sa JP Skijališta Srbije na detaljima izgradnje dve gondole koje će povezivati Novi Beograd i Košutnjak i Ušće i Kalemegdan - priča Siniša Mali. - Što se tiče prve, usvojili smo Plan detaljne regulacije Ade Ciganlije kojim je planiran upravo deo trase kabinske žičare koja će saobraćati preko Ade Ciganlije. Urađena je i prethodna studija opravdanosti sa idejnim projektom, nakon čega sledi izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema rečima gradonačelnika, trenutno je prioritet gondola koja će povezivati Ušće i Kalemegdan, a ukoliko sve bude po planu, do kraja sledeće godine ćemo moći da počnemo da je gradimo.

- Ta gondola će biti sredstvo javnog prevoza, a sigurno će postati i turistička atrakcija. S obzirom na to da trenutno radimo projekat za uređenje parka Ušće, a po uzoru na parkove Gorki u Moskvi i Tivoli u Kopenhagenu - kaže Mali, objašnjavajući kako će pešaci moći da sa Kalemegdana gondolom dođu do parka Ušće, a potom preko Savskog mosta na Savsku promenadu.

Podsećamo, gradski čelnici novembra prošle godine najavili su da će izgradnja prvih stubova žičare od Novog Beograda do Košutnjaka početi krajem 2016. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;