INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za tri godine Beograd savremena evropska metropola

14.09.2016. | Tanjug

Rekonstrukcija tramvajskog mosta, izgradnja gondole i pasarele, uz novi park na Ušću sa planetarijumom i akvarijumom, samo su deo planova koji će od Beograda u naredne tri godine napraviti savremenu evropsku metropolu, kaže gradonačelnik Siniša Mali.

U planu su obnova Knez Mihailove ulice, izgradnja gondole između Kalemegdana i novog parka na Ušću, koji će imati sportske terene, planetarijum, akvarijum, mini akva park, luna park, teretane, kao i rekonstrukcija tramvajskog mosta na Savi, koji će imati deo za pešake i bicikliste.

- Na taj način spustićemo Beograd na reke i ponudićemo Beograđanima, ali i turistima, nova mesta za razonodu, odmor i uživanje. To je tendencija svih velikih gradova u svetu, što više zelenih površina, razonode za mlade, atrakcija za turiste - kaže Mali.  

Prema njegovim rečima, izgradnja gondole trebalo bi da počne u septembru ili oktobru naredne godine, dok će do kraja ove biće završen projekat parka „Ušće", koji će u potpunosti biti posvećen deci i omladini.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mali kaže da će u septembru sledeće godine početi rekonstrukcija tramvajskog mosta preko Save, tako da će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, dve trake za tramvaje, pešački i biciklistički deo, zelene površine i prostor za odmor i relaksaciju.

Gradonačelnik navodi da Beograd želi da napravi najlepši most u ovom delu Evrope, te naglašava da su na tom projektu angažovane najbolje arhitekte iz SAD.

- Zamislite sliku modernog Beograda - u roku od tri godine šetaćete  Knez Mihailovom ulicom koja će biti mnogo lepa, uži ceo centar grada biće pešačka zona, od Kalemegdana idete gondolom do tržnog centra Ušće i parka koji će biti potpuno drugačiji, a onda pešačkim mostom pređete na Savsku promenadu, od koje desno možete da idete do Ade Ciganlije, a levo do 25. maja - objašnjava Mali „viziju Beograda na obe reke”.

Na pitanje ima li grad novca za te projekte, Mali odgovara da se sve radi uz podršku Vlade i premijera, te da će se finansirati iz budzeta grada, države i kreditnih linija EBRD.

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže da je rekonstrukcijom tramvajskog mosta kod autobuske stanice predviđeno da most dobije poseban deo za pešački i biciklistički saobraćaj sa zelenim površinama, klupama za sedenje. - Primer nečeg sličnog je čuveni „High Line' park u Njujorku, nekada železnička pruga, sada pretvorena u šetalište, koja je danas možda najveća atrakcija u tom gradu - navodi Folić. On kaže da je u planu i rekonstrukcija starog železničkog mosta u pešački i biciklistički most, koji će ponuditi razne sadržaje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;