IZOLACIJA-468X60-BANNER

Inspekcija "češlja" Koridor 11

01.09.2016. | Tanjug

Na Koridoru 11, tri lokacije na deonici Ljig-Preljina, Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina, obilaze inspektori rada.

- Na ove tri lokacije se izvode radovi u tunelima Veliki Kik, Savinac i Šarani, radovi na regulaciji reka, obezbeđenju zelenih površina auto-puta i postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije na kojima je angažovan veliki broj radnika - izjavila je načelnik odeljenja inspekcije rada u Valjevu Nevena Stanojević.

Ona je navela da na ovom gradilištu, kao i na stalim gradilištima na teritoriji Srbije, u okviru redovnih aktivnosti, vrše kontinuirani inspekcijski nadzori iz oblasti radnih odnosa, bezbednosti, zdravlja na radu tokom cele godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Inspekciju rada vrše pojačani vanredni inspekcijski nadzori na gradilištu, u okviru kojeg je prvenstveno kontrolisan pravni status radno angažovanih lica zatečenih na radu i primena preventivnih mera za bezbednost i zdravlja na radu, a sve u cilju suzbijanja rada na crno i smanjenja broja povreda na radu - rekla je Stanojević.

U građevinarstvu i dalje ima rada „na crno", iako su propisane novčane kazne za poslodavce.

Ako sa licima sa kojima rade nisu zaključili ugovor o radu ili drugi ugovor o radnom angažovanju, kazne su od 800.000 do dva miliona dinara za pravna lica i 300.000 do 500.000 za preduzetnike.

- Prema statističkim podacima oko 50 odsto teških i smrtnih povreda na radu, dešava se u delatnosti građevinarstva, pri čemu su najčešći uzroci povreda, nepotpuno sprovođenje preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu, loša organizacija rada i rad bez upotreba adekvatnih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu - istakla je Stanojević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;