Inspekcija "češlja" Koridor 11

01.09.2016. | Tanjug

Na Koridoru 11, tri lokacije na deonici Ljig-Preljina, Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina, obilaze inspektori rada.

- Na ove tri lokacije se izvode radovi u tunelima Veliki Kik, Savinac i Šarani, radovi na regulaciji reka, obezbeđenju zelenih površina auto-puta i postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije na kojima je angažovan veliki broj radnika - izjavila je načelnik odeljenja inspekcije rada u Valjevu Nevena Stanojević.

Ona je navela da na ovom gradilištu, kao i na stalim gradilištima na teritoriji Srbije, u okviru redovnih aktivnosti, vrše kontinuirani inspekcijski nadzori iz oblasti radnih odnosa, bezbednosti, zdravlja na radu tokom cele godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Inspekciju rada vrše pojačani vanredni inspekcijski nadzori na gradilištu, u okviru kojeg je prvenstveno kontrolisan pravni status radno angažovanih lica zatečenih na radu i primena preventivnih mera za bezbednost i zdravlja na radu, a sve u cilju suzbijanja rada na crno i smanjenja broja povreda na radu - rekla je Stanojević.

U građevinarstvu i dalje ima rada „na crno", iako su propisane novčane kazne za poslodavce.

Ako sa licima sa kojima rade nisu zaključili ugovor o radu ili drugi ugovor o radnom angažovanju, kazne su od 800.000 do dva miliona dinara za pravna lica i 300.000 do 500.000 za preduzetnike.

- Prema statističkim podacima oko 50 odsto teških i smrtnih povreda na radu, dešava se u delatnosti građevinarstva, pri čemu su najčešći uzroci povreda, nepotpuno sprovođenje preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu, loša organizacija rada i rad bez upotreba adekvatnih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu - istakla je Stanojević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...