INFONET-468X60-BANNER

Podizanje energetske efikasnosti po UNIDO metodologiji

19.05.2016. | Mirela Mitrić | RTV

Energetska efikasnost nije samo poželjna nego i obavezujuća kategorija savremenog privređivanja. Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju dobio je ovlašćenje od strane UNIDO organizacije Ujednjenih nacija da realizuje jedan važan projekat. On bi trebalo da unapredi energetsku efikasnost u, za početak deset kompanija.

Ukoliko kažemo da se za proizvodnju jedinice prozivoda u Srbiji troši 200 puta više energije iz konvencionalnih izvora nego za proizvodnju istog ili sličnog proizvoda u zemljama Evropske unije onda nije teško proceniti koliko smo u domenu energetske efikasnosti u poređenju sa tehnološki razvijenijim zemljama nisko poziciorani.

- Da bi se u toj oblasti krenulo uzlaznom putanjom UNIDO organizacija koja je pri UN zadužena za podršku industriji u zemljama u razvoju ovlastila je Centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju iz Novog Sada za sprovođenje pilot projekta koji se po prvi put realizuje u Srbiji, a koji ima za cilj da za početak deset kompanija primenom UNIDO metodologije unapredi svoju energetsku efikasnost. Na taj način će te kompanije povećati svoju konkurentnost ali i dati doprinos ukupnom energetskom bilansu zemlje - objašnjava za RTV direktorka BSC centra Marija Vujaković.

Kompanije među kojima su Delta Agrar, Carneks, Bambi ali i NIS Gasprom Njeft imaće jedinstvenu priliku da primenom standarda 50001 ne samo unaprede svoju energetsku efikasnost nego i licenciraju svoje stručnjake za buduće nacionalne Unido eksperte.

Početak obuke predviđen je za polovinu juna, a ona će trajati devet meseci. Prijavljivanje kompanija je u toku, a kako saznajemo u Centru za standardizaciju i poslovnu sertifikaciju preostala su još tri upražnjena mesta. Za kompanije koje žele da unaprede svoje poslovanje ovo je prilika koju svakako ne bi trebalo propustiti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;