Brnabić: Stvari, ipak, idu dobrim smerom (video)

13.04.2016. | Tanjug

Predsednica Upravnog odbora „Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj“ (NALED), Ana Brnabić uverena je da će Srbija zahvaljujući softveru za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola već iduće godine biti bolje rangirana na „duing biznis“ listi „Svetske banke“.

Taj softver, koji je uradio NALED, zvanično će biti predat na korišćenje Vladi Srbije, a Brnabić za „Tanjug“ ukazuje da je Srbija bila ubedljivo najgore rangirana po brzini izdavanja tih dozvola.

- To je bila jedna od najvećih prepreka za dolazak investitora i dalji razvoj domaće industrije – ocenila je ona i istakla da se stvari u našoj zemlji kreću u dobrom smeru kad he reč o otvorenosti vlade za sugestije i zahteve investitora.

Ona navodi da je početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola od januara ove godine u Srbiji i rešavanje nagomilanih problema u toj oblasti dobar primer kako saradnja sa organizacijama poput NALED-a može da da dobre rezultate.

- NALED će nastaviti da radi sa Ministarstvom građevinarstva i prati proces, kao i da zajednički otklanjamo softverske probleme – rekla je Brnabić i istakla da su u Srbiji postignuti odlični rezultati u primeni tog softvera.

Ona je navela primer Makedonije gde je bilo potrebno dve godine da takav sistem u punom obimu zaživi , a da se u Srbiji sa time uspelo za manje od pola godine.

Prema njenim rečima, neke lokalne samouprave se teže snalaze sa ovim softverom, ali ima i onih koje su „pravi šampioni u tome“.

- Primer „Ikee“ je je dobar primer izdavanja jedne velike građevinske dozvole elektronskim putem, što je za grad Beograd od velike važnosti. Poznato je da se parametri na Duing biznis listi „Svetske banke“ i brzina izdavanja građevinskih dozvola meri na osnovu glavnog grada, a ne na osnovu proseka u Srbiji – rekla je Brnabić.

Ona je kazala da NALED očekuje da Srbija zahvaljujući tome bude već iduće godine bolje rangirana na Duing biznis listi i ističe da da je to bila jedna od natežih reformi.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...