"Pametna" javna rasveta po prvi put u Beogradu

01.04.2016. Politika

Beograd je prvi grad u ovom delu Evrope koji od večeras ima „pametnu“ javnu rasvetu, nakon što je u Beogradskoj ulici instalirano 19 LED svetiljki uz prateće senzore.

- Beograd je jedini grad u Evropi koji bar u jednoj ulici ima primenjenu novu tehnologiju. Kroz LED svetiljke štedimo oko 50 odsto više električne energije, jer kada je saobraćaj manjeg inenziteta i sijalice manje svetle i dodatano štede – rekao je Mali novinarima u centru Beograda.

www.pixabay.com

Instaliran sistem upravljanja javnom rasvetom, prema njegovim rečima, znači i da kroz jedan centar može da se kontroliše da li sijalica radi ili ne, kako građani više ne bi sami prijavljivali kvarove, već automatski „Javno osvetljenje“, šalje radnike i manjaju se svetiljke.

On je istakao i da se ubrazno radi na pripremi dokumentacije, kako bi se krenulo u javno-privatno partnerstvo i raspisao tender, da bi se do kraja godine izabrao jedan ili više partnera za JKP „Javno osvetljenje“, koji će u što kraćem roku zameniti sve sijalice u gradu.

- Želimo da na svih 160.000 stubova u gradu zamenimo stare sijalice koje imaju živu novim LED sijalicama, uštedimo struju, kako bi grad izgledao svetlije i lepše – naglasio je Mali.

LED sijalice donacija su „Cumtobela“, kojoj je gradonačelnik posebno zahvalio, a predstavnik te kompanije Saša Jelača rekao je da je njima bilo drago što su, uz posredstvo PKS, stupili u partnerstvo sa gradom i donacijom osvetlili Beograd.

- Krenuli smo u pravcu „Smart sitija“ i novih trehnologija. Ovo je tek početak, mogućnosti su velike i samo je na nama da te tehnologije iskoristimo na pravi način – rekao je Jelača, prenosi „Tanjug“.

 
Share |

Komentari: 1

Amit Vujic, CEO & System Architect 06.04.2016 18.56.22

Tuzno je i sramota da gradonacelnik daje ovakve izjave a da se prethodno nije obavestio o stanju stvari na terenu. Istine radi: --- 1) Zrenjanin ima u ulici pametnu javnu LED rasvetu, adaptilnu zahvaljujuci senzorskom sistemu i Smart City platformi od Novembra 2014. (Poklon xCube International). --- 2) Lacarak, Sirmium ima jos od 03.MAR.2016. pametnu, javnu LED RGB rasvetu koja moze biti i dekorativna po potrebi zajedno za xZone Smart.City funkcionalnostima. (Mala javna nabavka, xCube International) --- http://www.rtv.rs/sr_ci/zivot/magazin/pametna-rasveta-u-lacarku_696921.html

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...