IZOLACIJA-468X60-BANNER

"Pametna" javna rasveta po prvi put u Beogradu

01.04.2016. | Politika

Beograd je prvi grad u ovom delu Evrope koji od večeras ima „pametnu“ javnu rasvetu, nakon što je u Beogradskoj ulici instalirano 19 LED svetiljki uz prateće senzore.

- Beograd je jedini grad u Evropi koji bar u jednoj ulici ima primenjenu novu tehnologiju. Kroz LED svetiljke štedimo oko 50 odsto više električne energije, jer kada je saobraćaj manjeg inenziteta i sijalice manje svetle i dodatano štede – rekao je Mali novinarima u centru Beograda.

www.pixabay.com

Instaliran sistem upravljanja javnom rasvetom, prema njegovim rečima, znači i da kroz jedan centar može da se kontroliše da li sijalica radi ili ne, kako građani više ne bi sami prijavljivali kvarove, već automatski „Javno osvetljenje“, šalje radnike i manjaju se svetiljke.

On je istakao i da se ubrazno radi na pripremi dokumentacije, kako bi se krenulo u javno-privatno partnerstvo i raspisao tender, da bi se do kraja godine izabrao jedan ili više partnera za JKP „Javno osvetljenje“, koji će u što kraćem roku zameniti sve sijalice u gradu.

- Želimo da na svih 160.000 stubova u gradu zamenimo stare sijalice koje imaju živu novim LED sijalicama, uštedimo struju, kako bi grad izgledao svetlije i lepše – naglasio je Mali.

LED sijalice donacija su „Cumtobela“, kojoj je gradonačelnik posebno zahvalio, a predstavnik te kompanije Saša Jelača rekao je da je njima bilo drago što su, uz posredstvo PKS, stupili u partnerstvo sa gradom i donacijom osvetlili Beograd.

- Krenuli smo u pravcu „Smart sitija“ i novih trehnologija. Ovo je tek početak, mogućnosti su velike i samo je na nama da te tehnologije iskoristimo na pravi način – rekao je Jelača, prenosi „Tanjug“.

 

Komentari: 1

Amit Vujic, CEO & System Architect 06.04.2016 18.56.22

Tuzno je i sramota da gradonacelnik daje ovakve izjave a da se prethodno nije obavestio o stanju stvari na terenu. Istine radi: --- 1) Zrenjanin ima u ulici pametnu javnu LED rasvetu, adaptilnu zahvaljujuci senzorskom sistemu i Smart City platformi od Novembra 2014. (Poklon xCube International). --- 2) Lacarak, Sirmium ima jos od 03.MAR.2016. pametnu, javnu LED RGB rasvetu koja moze biti i dekorativna po potrebi zajedno za xZone Smart.City funkcionalnostima. (Mala javna nabavka, xCube International) --- http://www.rtv.rs/sr_ci/zivot/magazin/pametna-rasveta-u-lacarku_696921.html

VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;