BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Vršac dobija auto-put

04.03.2016. | J. Jovanović | Novosti

EU je odobrila 12 miliona evra za izradu projektno-tehničke dokumentacije i generalnog projekta auto-puta, koji će preko Pančeva i Vršca povezati Beograd sa Temišvarom. Predviđa se da bi prvi kilometri ove značajne saobraćajnice za južni Banat mogli da počnu da se grade već za dve godine.

To je „Novostima“ juče potvrdio prvi čovek Vršca Čedomir Živković. On je najavio i da će tim povodom ministri saobraćaja Srbije i Rumunije u narednih desetak dana u tom gradu potpisati protokol o saradnji.

www.pixabay.com

- To je jedan od najvećih iznosa, koji će Srbija dobiti od EU kroz prekograničnu saradnju sa Rumunijom. Zato mi je posebno drago što smo uspeli da se izborimo da ta sredstva budu usmerena upravo na „naš“ auto-put, jer je u opticaju bilo još nekoliko investicija – rekao je Živković.

Imajući u vidu činjenicu da je granični prelaz Vatin, kod Vršca, najprometniji drumski prelaz sa Rumunijom, kao i to da veliki broj italijanskih firmi, koje posluju u okolini Temišvara, ima potrebu da se saobraćajno povežu sa lukom Bar u Crnoj Gori, želja da se izgradi auto-put kroz južni Banat već je opravdana. S druge strane, Živković naglašava da će to bitno uticati i na priliv novih investitora u ovaj kraj, u kom postoje čak tri nerazvijene opštine.

- Auto-put Beograd-Pančevo-Vršac-Temišvar, dužine 130 kilometara, biće deo Koridora 11, što je velika šansa za razvoj našeg regiona i privlačenje stranih investicija. Jer, ne mogu da kažem da su ljudi iz Inđije ili Jagodine mnogo sposobniji od nas. Oni jednostavno imaju privilegiju da se nalaze kraj auto-puta, što investitorima mnogo znači – dodao je sagovornik „Novosti“.

Vrščani su već predvideli da pored budućeg auto-puta bude izgrađena nova industrijska zona „Sever“, za koju su zainteresovani nemački i italijanski giganti. Takođe, važan deo ove saobraćajnice biće i obilaznica oko Vršca, u dužini od 8,5 kilometara, sa čijom izgradnjom se stalo pre tri godine zbog nedostatka novca.

Biće novca i za eksproprijaciju

Projektom koji finansira EU, tačno će se definisati trasa auto-puta, a ostaće novca i za neophodnu eksproprijaciju zemljišta, koju će uraditi grad Pančevo i sve južnobanatske opštine, kroz koje će ova saobraćajnica prolaziti. Nosilac projekta sa naše strane trebalo bi da bude JP „Putevi Srbije“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?

;