U RGZ-u instalirana ePisarnica, uskoro bez gužvi na šalterima (video)

12.01.2016. | Tanjug

U prostorijama „Republičkog geodetskog zavoda“ (RGZ) instalirana je elektronska pisarnica „RGZ eGateway“ koja će smanjiti gužve na šalterima i onemogućiti korupciju, a počela je i obuka radnika svih službi katastra u Srbiji za prelazak na novi sistem rada.

- Kao što smo i obećali, naša namera je bila da u januaru instaliramo novu e-pisarnicu koja može da prati elektronski predmet od početka do njegove konačne realizacije – izjavio je v.d. direktora RGZ Borko Drašković „Tanjugu“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je rekao da će zahvaljujući e-Pisarnici transparentnost rada RGZ- a biti na najvišem nivou odnosno po evropskim i svetskim  standardima.

E-pisarnica će skratiti vreme za  podnošenje, obradu i isporuku zahteva, ali i uvesti jednostavan mehanizam praćenja predmeta. Takođe, aplikacija „RGZ eGateway“ treba da omogući bezbednu razmenu poruka i podataka, kao i integraciju portala eUprave sa sistemima: RGZ Pisarnica, e-Građevinska dozvola, e-Plaćanje  i IS Trezor.

Koordinator Sektora za katastar nepokretnosti RGZ-a Mirjana Radović je rekla „Tanjugu“ da je od početka 2016. uvedena elektronska pisarnica za elektronsko podnošenje zahteva za izdavanje lista nepokretnosti, kopije plana i kopije plana vodova.

- Danas smo organizovali kolegijum načelnika službi katastra iz cele Srbije, kojima se predstavljaju elektronska objedinjena procedura i  elektronska pisarnica, kao i elektronsko potpisivanje dokumenata – rekla je Radović.

Kako je kazala, sve službe RGZ-a na celoj teritoriji Srbije će moći da prime elektronske zahteve i elektronskim putem na njih da  odgovore.

Taj projekat, koji je finansiran IPA sredstvima, vredan je oko 60 miliona dinara, a izradio ga je konzorcijum domaćih firmi na čelu sa kompanijom SAGA.

Instruktor Goran Adžić, koji u ime konzorcijuma sprovodi obuku, kaže da se zaposlenih RGZ-a iz cele Srbije od juče obučavaju za korišćenje e-Pisarnice.

- Građani sada mogu iz svog doma, putem interneta, da podnese zahtev za list nepokretnosti, kopiju plana i kopiju voda – rekao je Adžić.

Prema njegovim rečima, službenici koji su trenutno na obuci takav zahtev „zavode u e-Pisarnici, obrađuju taj dokument, kače pdf i  dokument se preko servisa potpisuje i stranka dobija elektronski potpisani dokument“.

Obuka za zaposlene u službama katastra traje tri dana, od čega se jedan dan obučavaju administratori službi, a jedan dan administratori iz RGZ-a.

Adžić kaže da u Srbiji ima 170 službi katastra i da će najmanje toliko biti i polaznika obuke, s obzirom da iz svake službe mora da bude najmanje jedan predstavnik.

Službenici katastra koji su na obuci kažu da će građanima biti mnogo jednostavnije da podnesu zahtev, da aplikacija dobro radi i da više neće biti gužvi na šalterima širom Srbije, kao i da će biti  ubrzan rad na obradi predmeta.

- Obuka je odlična i instruktori su dobri, nije teško, jednostavno je i sve se završava u par koraka – rekao je Bojan Veljković iz Kruševca.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...