Kneza Miloša sa šest traka i mega podzemnom garažom!

28.12.2015. | M. T. Kovačević | Novosti

Posle Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, čelnici grada nameravaju da rekonstruišu i jednu od najprometnijih saobraćajnica u Beogradu – Ulicu kneza Miloša.

Prestonička saobraćajna „žila kucavica“ trebalo bi da dobije i šestu traku, po sredini ulice nalazilo bi se ostrvo sa cvećem, a grad Beograd i „Parking servis“ imaju ambiciozan plan da naprave i ogromno podzemno parkiralište koje bi se protezalo od Nemanjine ulice sve do Višegradske.

www.pixabay.com

- Španci u urbanim jezgrima imali su velikih saobraćajnih problema. Izgradnjom garaža ispod kolovoznih traka rešili su nedostatak mesta za automobile – za „Novosti“ priča gradski menadžer Goran Vesić, koji je, uz direktora „Parking servisa“ Andriju Čupkovića, na ovu ideju došao prilikom obilaska Barselone i Madrida.

Buduća garaža u Kneza Miloša imaće jedan podzemni nivo koji će se protezati duž većeg dela ulice.

- Ukupan kapacitet garaže biće 427 parking-mesta, od čega 20 za vozila osoba sa invaliditetom – kaže Andrija Čupković. - Planirana površina je 12.100 metara kvadratnih, a predviđena su po dva ulaza i izlaza.

Prema Čupkovićevim rečima, „Parking servis“ očekuje da će građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Kneza Miloša, odnosno izgradnju garaže, dobiti u julu 2016. godine.

- Realno je da će radovi početi 2017. Rok za njihovo izvođenje biće godinu dana. Projekat radi „Parking servis“, ali čim se dobije dozvola, grad Beograd će finansirati i izvoditi radove – zaključuje Čupković.

Spas za stanare

I žitelji Kneza Miloša godinama muku muče s parkiranjem jer nemaju obeležena mesta, pa se i njihovi automobili vode kao da su nepropisno parkirani. Prema Čupkovićevim rečima, kada se izgradi garaža, oni će moći da zakupe parking-mesta.

Ulica dugačka 1.600 metara

Ulica kneza Miloša pruža se od Mostarske petlje do Doma Narodne skupštine, jednim delom pripada Savskom vencu, a drugim Vračaru, duga je 1.600 i široka 28 metara. Prema dostupnim podacima, izgrađena je pre 19. veka, sadašnji naziv dobila je 1858, a prethodno se zvala Topčiderski drum.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...