Idejno rešenje Skvera Mome Kapora po sugestijama građana

21.12.2015. | Beoinfo

Posle uspešne susedske radionice na otvorenom održane u septembru sa građanima koji žive u Mačvanskoj i Ulici Mome Kapora, kao i ljudima iz njihovog neposrednog okruženja i drugim zainteresovanim učesnicima, načinjeni su prvi koraci u realizaciji njenih rezultata, saopšteno je iz Kancelarije glavnog urbaniste Milutina Folića.

- NIS-ova pumpa u Mačvanskoj izmeštena je 22. novembra, a Projektni biro „Zelenila-Beograd” je na osnovu rezultata susedske radionice napravio idejno rešenje urbanog džepa: Skvera Mome Kapora – rekao je Folić.

On je naglasio da, kako su učesnici radionice susedi iz Tamnavske, Mačvanske i Ulice patrijarha Varnave i članovi Fondacije „Momo Kapor” i sugerisali tokom dvočasnovnog „kreativnog izazova”, glavna tema Skvera Mome Kapora biće sećanje na njegove izvanredne crteže i tekstove.

- U dijalogu između direktnih učesnika definisani su i prateći sadržaji, kao što su vrste zelenila, dečje igralište i tip ploča koje će biti postavljene. U tu svrhu, predloženo je da se Momin crtež „Školice” reprodukuje u popločanjvanju jednog dela ulice – prepoznatljiv grafički izraz tako postaje stvarno igralište i spomenik koji živi – rekao je glavni urbanista.

Prema njegovim rečima, prostorna maketa radionice nije jedini rezultat zajedničkog procesa. Građani su imali prilike da izraze svoje mišljenje o tipu uređenja skvera i pismenom anketom, koju su dostavljali na sam dan radionice. Pitanja ankete su se odnosila ne samo na budući izgled prostora već i na sam doživljaj zaostavštine Mome Kapora.

- Realizacija skvera po idejama i sugestijama građana očekuje se na proleće 2016. godine. Grad Beograd očekuje da će instrument direktne komunikacije i uključenja građana u procese planiranja susedskih otvorenih prostora primenjen u Ulici Mome Kapora poslužiti kao model i inspiracija za pristupanje rešavanju drugih lokacija u okviru programa „Urbani džepovi Beograda”, koji je jedan od potprojekata definisanih projektom IME – rekao je Milutin Folić.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...