IZOLACIJA-468X60-BANNER

Veća ulaganja u kikindske zelene resurse

09.12.2015. | Tanjug

Ulaskom u Energetsku zajednicu jugoistočne Evrope 2005.godine, Srbija se obavezala da će do 2020.godine 27 odsto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora. Iako evropski zvaničnici priznaju pomak koji je Srbija napravila u promociji ulaganja u takozvane zelene resurse, oni ocenjuju i da zakonodavstvo i primena regulative još nisu kakvi bi trebalo da budu i nisu prijateljski prema investitorima.

Međutim, primer dobre prakse je opština Kikinda, u kojoj je u protekle četiri godine urađeno sedam projekata za korišćenje solarne energije.

Pored sportskog centra Jezero i doma učenika Nikola Vojvodić koji su postavljanjem i korišćenjem solarnih panela ostvarili značajne uštede, i Kikindska opšta bolnica smanjiće troškove za gas za oko 5 miliona dinara na godišnjem nivou. Investiciju vrednu oko 20 miliona dinara finansirali su opština Kikinda i Ministarstvo privrede.

Država, nadležna ministarstva i resorni pokrajinski sekretarijat pomažu ustanovama realizaciju projekata koji se odnose na podršku alternativnim izvorima energije.

Prave podrške privatnom sektoru, nažalost, još uvek nema. Koliko gubimo pokazuje i sledeći primer.

Savremeni solarni sistemi omogućuju korišćenje solarne energije tokom cele godine, a sa 2279 sunčanih sati godišnje Kikinda bi tu prednost morala da iskoristi.

Da bismo ispunili zeleni cilj, osim ulaganja u proizvodnju obnovljivih resursa, država trebalo da izdvoji sredstva za energetsku efikasnost, to jest, da finansijski pomogne građanima da bi mogli da solarne panele, energiju biomase, ili geotermalne resurse koriste samostalno u domaćinstvima, kao što je to slučaj u Nemačkoj ili Češkoj.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;