EU produžila ograničenja za uvoz solarnih panela iz Kine

07.12.2015. | Indikator

Evropski proizvođači solarnih panela postigli su produženje ograničenja na uvoz kineskih solarnih panela i ćelija. Evropska komisija je još 2013. godine postavila minimalnu cenu uvezenih ćelija.

Evropska komisija je pristala da razmotri produženje ograničenja kojim se rok automatski produžuje za najmanje godinu dana. Godine 2013, u pokušaju da reši spor zbog jeftinih kineskih proizvoda, Komisija je odredila minimalnu prodajnu cenu i ograničila dopušteni broj kineskih solarnih ćelija, koje se mogu prodati u EU-u, a to ograničenje ističe ovog meseca.

Komisija se opredelila za produženje na zahtev udruženja proizvođača tih proizvoda u EU „ProSun“. Kako su saopštili iz Evropske komisije kraj ograničenja rezultirao bi nastavkom dampinga i štetom za evropsku industriju. Ona se bojala da će njeni kineski konkurenti u EU uvoziti bez carine.

U EU „ProSun“ veruju da kineski proizvođači solarnih panela i ćelija ne postupaju u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima, te stoga EU treba, po njihovom mišljenju, u potpunosti zadržati postojeće mere.

U 2011. godini, uvoz solarnih panela i ćelija iz Kine u EU porastao je na 21 milijardi evra, a evropski proizvođači optužuju Kinu da se njeni proizvođači pomažu povoljnim kreditima i drugim mehanizmima. Kina insistira da ne radi ništa pogrešno i da su njeni proizvođači jednostavno konkurentniji.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...