PRIJAVA-468X60-BANNER

EU produžila ograničenja za uvoz solarnih panela iz Kine

07.12.2015. | Indikator

Evropski proizvođači solarnih panela postigli su produženje ograničenja na uvoz kineskih solarnih panela i ćelija. Evropska komisija je još 2013. godine postavila minimalnu cenu uvezenih ćelija.

Evropska komisija je pristala da razmotri produženje ograničenja kojim se rok automatski produžuje za najmanje godinu dana. Godine 2013, u pokušaju da reši spor zbog jeftinih kineskih proizvoda, Komisija je odredila minimalnu prodajnu cenu i ograničila dopušteni broj kineskih solarnih ćelija, koje se mogu prodati u EU-u, a to ograničenje ističe ovog meseca.

Komisija se opredelila za produženje na zahtev udruženja proizvođača tih proizvoda u EU „ProSun“. Kako su saopštili iz Evropske komisije kraj ograničenja rezultirao bi nastavkom dampinga i štetom za evropsku industriju. Ona se bojala da će njeni kineski konkurenti u EU uvoziti bez carine.

U EU „ProSun“ veruju da kineski proizvođači solarnih panela i ćelija ne postupaju u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima, te stoga EU treba, po njihovom mišljenju, u potpunosti zadržati postojeće mere.

U 2011. godini, uvoz solarnih panela i ćelija iz Kine u EU porastao je na 21 milijardi evra, a evropski proizvođači optužuju Kinu da se njeni proizvođači pomažu povoljnim kreditima i drugim mehanizmima. Kina insistira da ne radi ništa pogrešno i da su njeni proizvođači jednostavno konkurentniji.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;