INFONET-468X60-BANNER

Do Pešte za tri sata

30.11.2015. | Z. R. / S. B. | Novosti

Tri sata do Budimpešte, a do Novog Sada nepunih 40 minuta. Od toga nas dele dve godine rada na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta i skoro 900 miliona evra, na koliko su procenjeni radovi u Srbiji. Sredstva će se, potvrđeno je i tokom posete premijera Aleksnadra Vučića Kini, obezbediti kroz kineski kredit.

Prva deonica počeće da se radi najverovatnije već sledećeg meseca. Reč je o delu od Stare Pazove do Novog Sada, dužine 43 kilometra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Studija izvodljivosti za deo pruge Beograd-Budimpešta koji prolazi kroz Srbiju je urađena i predata je još u aprilu ove godine – objašnjava Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP. - Mi smo završili glavni projekat za deonicu Stara Pazova-Novi Sad. Taj deo se, međutim, finansira iz ruskog kredita i tu bi radovi mogli da počnu sledećeg meseca. To je ubedljivo najteža deonica na čitavoj trasi. Projektna dokumentacija za preostali deo pruge tek treba da se radi. Moja procena je da Kinezi mogu da počnu da rade najranije krajem sledeće godine. Realno je da radovi traju dve godine. Tokom 2017. i 2018. godine. Kinezi sada ne mogu ništa drugo da počnu da rade. Mi projektnu dokumentaciju možemo da završimo do kraja sledeće godine. Mađari za nama kasne skoro godinu dana u izradi dokumentacije.

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta predviđa izgradnju još jednog koloseka za mešoviti saobraćaj - putnički i teretni. Celokupno putovanje na toj relaciji trajaće manje od tri sata.

Brzina

Trenutna prosečna brzina kroz Srbiju je 71 kilometar na sat. Na sedam mesta, uvedena je lagana vožnja između 20 i 30 kilometara na sat. Pruga će se remontovati za prosečnu brzinu od 160 kilometara na sat, dok će na delu pruge između Novog Sada i Subotice brzina vozova moći da bude i do 200 kilometara na sat.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;