INFONET-468X60-BANNER

Firma „Energy“ pustila u rad solarnu elektranu u Kaknju

26.11.2015. | Indikator

U mestu Čaluci u blizini Kaknja, puštena je u rad prva solarna elektrana na području opštine, snage 150 kilovata (kW). Procedura za dobijanje potrebnih dozvola za solarnu elektranu kapaciteta 150kW trajala je tri godine, a gradnja je završena za mesec dana. Godišnja proizvodnja je oko 200 hiljada kWh, a vrednost projekta iznosila je blizu 500 hiljada KM.

Ferid Čaluk, vlasnik i direktor firme „Energy“, kazao je kako je ova solarna elektrana predstavlja trend sa kojim se Kakanj može nositi sa zemljama Evropske unije.

- Firma „Energy“ nastala je 2012. godine kao potreba proširenja djelatnosti firme „Kakanj petrol“. Od samog početka želeli smo se baviti proizvodnjom obnovljive energije, a danas smo realizovali prvi korak. Obnovljiva energija je trend sa kojim još uvijek možemo pratiti korak sa razvijenim zemljama Evropske unije. Mnoge su prednosti obnovljivih izvora, a pre svega činjenica da je ekološki najprihvaljivija pa se tako nadam da ćemo i u narednom periodu imati više ovakvih projekata u Kaknju, ali i u celoj Bosni i Hercegovini – kazao je Čaluk.

Solarnu elektranu u Čalucima u rad su pustili premijer Miralem Galijašević i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra. Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju na području FBiH postavljeno je 48 solarnih elektrana koje proizvode 4.404kW.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;