INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen projekat energetske efikasnosti Srbije i Japana vredan milion dolara

04.11.2009. | Beta

Zajednički projekat vlada Srbije i Japana, vredan milion dolara, koji će doprineti boljem koršćenju energije u Srbiji, predstavljen je danas (4. novembar 2009. godine) u Beogradu.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kazao je prilikom predstavljanja projekta da će studija za primenu sistema energetskog menadžmenta u Srbiji povećati energetsku efikasnost i obezbediti racionalnu upotrebu energije.

- Zbog stalnog rasta cena energenata na svetskom tržištu i problema globalnog zagrevanja, Srbija je uvidela značaj povećanja energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije - istakao je Škundrić.

Kako je rekao, to bi trebalo da doprinese i sigurnom snabdevanju energijom, povećanje konkurentnosti srpske privrede i standarda građana kao i smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

Strateškim dokumentima Srbije, istakao je, prepoznata je potreba uvođenja gazdovanja energijom u sektorima potrošnje energije, pre svega za velike potrošače energije, kao jedna od prioritetnih mera za povećanje energetske efikasnosti.

- S obzirom na veliko iskustvo Japana u toj oblasti, mi smo od Vlade Japana zatražili pomoć za sprovođenje studije za primenu sistema energetskog menadžmenta - naglasio je on.

Rukovodilac projekta Tecuja Maekava (Tetsuya Maekawa) kazao je da projekat treba da predstavi šematski prikaz upravljanja energijom u Srbiji, napravi akcioni plan za njegovu realizaciju, prikaže energetsko upravljanje u objektima u zemlji kao i da obezbedi obuku
energetskih menadžera.

Projekat u Srbiji je počeo da se sprovodi u avgustu 2009. godine, a završetak je planiran krajem 2010. godine.

Projekat finasira Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA), a glavni konsultant je Tokijska elektrodistribucija (TEPCO).

Današnjem predstavljanju projekta prisustvovali su i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunzozaki, predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju Satoru Kurosava i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;