INFONET-468X60-BANNER

Mašinski fakultet se uključio u modernizaciju "Železnice"

23.10.2015. | RTV

Generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić i dekan „Mašinskog fakulteta“ Univerziteta u Beogradu Radivoje Mitrović potpisali su memorandum o saradnji, koji predviđa stručnu podršku tog fakulteta u modernizaciji železničkog sistema.

Memorandum je potpisan u Ministarstvu privrede, a njime su utvrđeni okviri saradnje, razmena iskustva, transfer znanja i tehnologije, stručno usavršavanje zaposlenih i obezbeđenje stručnih ekspertiza i konsultacija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović je izjavio da je saradnja „Železnica“ i „Mašinskog fakulteta“ uspostavljena uz podršku tog ministarstva. Petrović je rekao da je pokrenuta akcija povezivanja univerziteta sa privredom ističući da postoji veliki prostor za saradnju „Železnica Srbije“ i „Mašinskog fakulteta“, jer na tom fakultetu postoji smer za železnice.

- Mislimo da projekti „Mašinskog fakulteta“ mogu da pojeftine održavanje tehničkih sistema „Železnice“, koj tu imaju enormne troškove – naglasio je Petrović.

On je dodao da Ministarstvo privrede i na taj način pokušava da promeni poslovanje javnih preduzeća u Srbiji, ali tako i da uposli mlade stručnjake.

Stojčić je podsetio da je u toku reforma celokupnog železničkog sistema, čiji je cilj upravo modernizacija, uvođenje novih tehnologija, informatička podrška, smanjivanje troškova, obuka radne snage i drugo.

- U obavezi smo da pružimo nešto novo i kvalitetnije i da zajednički promenimo sliku srpskih železnica i naše zemlje – poručio je Stojčić. On je kazao da su mnogo procesi u okviru poslovanja Železnice zastareli i da taj sistem mora da se menja i osavremeni.

Mitrović je istakao da je „Mašinski fakultet“ uvek bio perjanica Univerziteta u Beogradu, koji spada u pet najboljih u Jugostičnoj Evropi.

- Činjenica da svet to više prepoznaje i ceni nego mi me ne raduje, ali sam uveren da ćemo i mi shvatiti koliko je to važno biti među 400 najboljih univerziteta u svetu od ukupno oko 22.500, što je fantastičan rezultat koji Srbija odavno nije postigla ni u jednoj oblasti – istakao je on.

Mitrović je naglasio da „Mašinski fakultet“ ima mnogo toga da ponudi „Železnicama Srbije“ i pomogne u realizaciji mnogih projekata.

- U narednom periodu ćemo u ove procese uključiti i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da subevencije koje se daju za naučno-istraživačke projekte usmere na teme od interesa za železnicu, elektroprivredu i mnoge druge kompanije – rekao je Mitrović. On je istakao da je cilj da se veliki naučni potencijal koji Srbija ima komercijalizuje, od čega će građani imati veliku korist.

Mitrović je predložio da „Železnice“ deo zaposlenih usmere na usavršavanje na Mašinskom fakultetu, kako bi imale što stručniji kadar, prenosi „Tanjug“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;