Zrenjanin: Solarna elektrana u domu učenika

23.09.2015. | Tanja Krunić | RTV

U zrenjaninskom Domu učenika „Angelina Kojić Gina“, u toku je izgradnja solarne elektrane. U ovoj ustanovi, pored ušteda, očekuju da će struju moći i da prodaju, što bi omogućilo finansiranje i sledeće faze ovog projekta.

Vrednost ove investicije je oko 15 miliona dinara, a prema rečima direktora Doma učenika Gorana Petkovića, na taj način biće podmireno 80 posto potreba ove ustanove.

- Ako budemo dobili kvote i dobijemo status povlašćenog proizvođača električne energije, moći ćemo i da prodamo struju za nekih 18 evrocenti, i to bi bila dodatna sredstva koja bismo investirali možda u završnu fazu svih ovih projekata koje smo osmislil, a to su toplotne pumpe – kazao je Petković.

Izvođač radova kaže da je prvi deo izgradnje solarne elektrane završen, dok bi drugi deo trebalo da bude pušten u rad do kraja septembra.

- Prva faza je 23,2 kilovata i ona je puštena u rad pre mesec i po dana, a druga faza bi trabala da bude oko 39 kilovata instalisane snage – kazao je Aleksandar Car, pomoćnik direktora Instituta „Mihajlo Pupin-Automatika“.

Zrenjaninski dom učenika, još 2007. godine, počeo je realizaciju projekta koji se odnosio na solarno postrojenje za grejanje sanitarne tople vode uz podršku slovačke vlade i pokrajine. Najpre je postavljeno 80 panela i zadovoljene su potrebe 270 korisnika. Potom je kapacitet je proširen na 340 kreveta, pa sada ovde ima 108 panela. Kako je rečeno, uštede energije su oko 60% na godišnjem nivou.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...