INFONET-468X60-BANNER

Tunel između Valjeva i Kosjerića?

04.08.2015. | Ozon Press

Dotrajalu i veoma lošu saobraćajnicu između Valjeva i Kosjerića narednih godina mogao bi da zameni tunel koji bi se probio ispod Bukova. To je rezime sastanka koji je održan u opštini Kosjerić, a na kome su prisustvovali predstavnici Zlatiborskog, Kolubarskog i Sremskog okruga, okruga koji učestvuju u okviru projekta Podrinje koji podržavaju vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Realizacijom projekta Podrinje oko dva miliona stanovnika iz oko 30 gradova opština Vojvodine i zapadne Srbije imaće višestruku korist. Za domaćine sastanka, opštinu Kosjerić, ovo je bio istorijski dan.

- Naša inicijativa je izgradnja puta Valjevo-Kosjerić i tunela ispod Bukova, a sada su nam se priključili Vojvođani sa tunelom kroz Iriški venac, gde bi ova dva regiona povezali, i time ostvarili brz i kvalitetan saobraćaj. U deonicu puta Valjevo – Kosjerić već 70 godina nije uloženo ništa i to je bruka i sramota - stav je Milijana Stojanića, predsednika opštine Kosjerić.

Stojanić kaže da je ovu inicjativu pokrenuo pre tri godine, a da je ona sada podignuita na viši nivo u okviru projekta Podrinje, koji podržavaju vlade Srbije i Republike Srpske. Prema njegovim rečima, za izgradnju puta Valjevo – Kosjerić i tunela kroz Frušku Goru potrebno je oko 200 miliona evra, a kako kaže, interesovanje investitora već postoji.

- Kinezi su zainteresovani da uđu u ceo projekat, a računamo na deo sredstava iz EU fondova. Teže će biti uraditi projektnu dokumentaciju nego obezbediti sredstva za izgradnju, a s obzirom na ozbiljnost sastanka siguran sam da će ova ideja uspeti - kaže Stojanić.

Izgradnja putnog pravca od Novog Sada, preko Valjeva do Kosjerića i Požege značajan je za turizam ali i povezivanje privreda Vojvodine i Zlatiborskog okruga.

U Sremskom okrugu ističu da je izgradnja ovog putnog pravca od ogromnog značaja za ceo Srem.

- U tom smislu Srem daje punu podršku aktivnostima koje su u toku i moram da kažem da će se ovaj putni pravac veoma brzo realizovati onako kako je to neophodno, kako bi dobili savremenu saobraćajnicu na korist građana, privrede i same države - rekao je Ilija Milinović, načelnik Sremskog okruga.

S obzirom da je putna mreža krvotok privrede, ideju su podržali i u Kolubarskom okrugu.

- Suština je da je to kapitalna stvar za mnoge regione, i da iza nas stoji dva miliona korisnika. Sama ta činjenica potvrđuje kvalitet i daje značaj tom projektu. Kao načelnik Kolubarskog regiona daću punu podršku i doprinos - rekao je Goran Milivojević, načelnik Kolubarskog okruga.

Inicijativa sa sastanka prosleđena je vladama Republike Srbije i Republike Srpske. Prvi sledeći korak je izrada projektne dokumentacije za ovaj putni pravac.

Projekat Podrinje obuhvata po 15 opština iz Srbije i Republike Srpske i predviđa zajedničke aktivnosti i saradnju na sprovođenju projekata u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, turizma, energetike i zaštite životne sredine, zdravstva i kulture.

Do oktobra biće napravljen Akcioni plan koji će usvojiti obe vlade i biće obavezujući za sva ministarstva. Realizacija programa počeće 2016. godine, kada će biti i budžetiran, a pojedini projekti moći će da se finansiraju i iz fondova EU.

U Republici Srpskoj, u ovaj projekat su uključene opštine Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Novo Goražde i Šekovići.

Realizacija ovog projekta u Srbiji odnosi se na Šid, Sremsku Mitrovicu, Bogatić, Šabac, Loznicu, Mali Zvornik, Krupanj, Valjevo, Osečinu, Ljuboviju, Kosjerić, Bajinu Baštu, Užice, Čajetinu i Priboj.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;