Grčka ne odustaje od ruskog gasovoda

21.07.2015. | Novosti

- Grčka namerava da nastavi projekat Južnoevropskog gasovoda za isporuke ruskog gasa u Evropu – rekao je novi grčki ministar industrijskih reformi, životne sredine i energetike, Panos Skurletis.

On je, na ceremoniji primopredaje dužnosti u ministarstvu energetike, izrazio uverenje da je to veliko dostignuće, veliki projekat koji se mora nastaviti, prenela je ruska agencija „Ria novosti“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu u junu, ministri energetike Rusije i Grčke potpisali su međuvladin memorandum o saradnji u izgradnji gasovoda „Turski tok“ na teritoriji Grčke, podsetila je agencija „Ria novosti“. Projekat je dobio naziv „Južnoevropski gasovod“ (SEP).

Dosadašnji ministar Panajotis Lafazanis je prilikom primopredaje dužnosti naglasio da je „Južnoevropski gasovod“ za isporuke ruskog gasa od granice s Turskom u centralnu Evorpu prioritet za Grčku, i da Atina mora da nastavi njegovu realizaciju bez obzira na pritisak i prepreke Evropske unije.

- Uložili smo mnogo napora da, uprkos pritiscima i otporu, potpišemo sporazum s Rusijom za „Južnoevropski gasovod“ od granice s Turskom u centralnu Evropu. Grčka će moći da ide u novom pravcu s nezavisnom energetskom politikom – rekao je Lafazanis.

Prema njegovim rečima, pritisci se nastavljaju i dalje.

- Evropska unija vrši pritisak i u ovom momentu, pokušavajući da zaustavi projekat južnoevropskog gasovoda i ometa njegovu realizaciju – kazao je Lafazanis i pozvao novo rukovodstvo ministarstva da nastavi rad.

Za realizaciju „Južnoevropskog gasovoda“ planirano je formiranje zajedničke projektne kompanije, čiji osnivači će biti VEB Kapital, s ruske strane, i Energy Investments Public Enterprise (EIPE) s grčke. EIPE će pripadati vladi Grčke.

Zajednička projektna kompanije će biti vlasnik projekta SEP i odgovaraće za održavanje projekta, koji će se sastojati od cevovoda, kompresorskih stanica. Vrednost „Južnoevropskog gasovoda“ procenjuje se na oko dve milijarde evra. Izgradnja bi trebalo da počne 2016. godine, a da se završi 2019.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...