INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Autoput Bar-Boljare – najvažnije gotovo

15.07.2015. | B-92

Vlada Crne Gore do sada je dala saglasnost da se osam domaćih kompanija angažuje u svojstvu podizvođača na izgradnji auto-puta Bar-Boljare. Za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje pripremnih radova, duž cele deonice Smokovac-Uvač-Mateševo, angažovano je sedam kompanija, saopšteno je „Dnevnim novinama“ u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Angažovane su kompanije iz Podgorice „Geo max group“, „Inter project“ i „Entasis“, Institut „Sigurnost“, „Geoprojekt“, „Hidrocop“, „Gratom L“ i „Beton Montenegro“ i kompanija „Ramel“ iz Nikšića.

Angažovanje domaćih podizvođača jedan je od najznačajnijih segmenata realizacije auto-puta Bar-Boljare, a shodno podklauzuli Ugovora o projektovanju i izgradnji ono ne može biti manje od 30 odsto u odnosu na ukupnu vrednost projekta, uz uslov da je obezbeđena prethodna saglasnost Vlade kao investitora.

- Posebna pažnja jeste posveća angažovanju domaćih podizvođača kako bi se omogućio odgovarajući transfer znanja i tehnologija u cilju unapređenja kvaliteta poslovanja crnogorskih kompanija, kao i sticanja odgovarajućeg iskustva i razvijanja sposobnosti i veština. To će domaćim kompanijama omogućiti, pre svega opstanak na tržištu u uslovima oštre konkurencije i sve teže predvidivih tržišnih kretanja, a zatim i dalje unapređenje poslovanja, rast i razvoj – kazali su u Ministarstvu.

Oni su ukazali da je prilikom davanja saglasnosti za angažovanje podizvođača, posebna pažnja posvećana datumu registracije kompanije koji mora biti pre 1. januara 2012. godine, posedovanju odgovarajućih licenci u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, opreme i kadrovske strukture, kao i referentnosti preduzeća.

- Izvođač radova nastavlja pregovore i sa drugim domaćim podizvođačima, a tek se očekuje angažman velikih crnogorskih građevinskih preduzeća, nakon završetka programa radova, kao ključnog za praćenje realizacije ugovora – naveli su u resoru na čijem je čelu Ivan Brajović

Osim podizvođača, CRBC je do sada uposlio i druga domaća pravna lica u svojstvu dobavljača, koji obavljaju usluge špedicije, transporta, kupovine materijala i opreme.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;