INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Autoput Bar-Boljare – najvažnije gotovo

15.07.2015. | B-92

Vlada Crne Gore do sada je dala saglasnost da se osam domaćih kompanija angažuje u svojstvu podizvođača na izgradnji auto-puta Bar-Boljare. Za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje pripremnih radova, duž cele deonice Smokovac-Uvač-Mateševo, angažovano je sedam kompanija, saopšteno je „Dnevnim novinama“ u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Angažovane su kompanije iz Podgorice „Geo max group“, „Inter project“ i „Entasis“, Institut „Sigurnost“, „Geoprojekt“, „Hidrocop“, „Gratom L“ i „Beton Montenegro“ i kompanija „Ramel“ iz Nikšića.

Angažovanje domaćih podizvođača jedan je od najznačajnijih segmenata realizacije auto-puta Bar-Boljare, a shodno podklauzuli Ugovora o projektovanju i izgradnji ono ne može biti manje od 30 odsto u odnosu na ukupnu vrednost projekta, uz uslov da je obezbeđena prethodna saglasnost Vlade kao investitora.

- Posebna pažnja jeste posveća angažovanju domaćih podizvođača kako bi se omogućio odgovarajući transfer znanja i tehnologija u cilju unapređenja kvaliteta poslovanja crnogorskih kompanija, kao i sticanja odgovarajućeg iskustva i razvijanja sposobnosti i veština. To će domaćim kompanijama omogućiti, pre svega opstanak na tržištu u uslovima oštre konkurencije i sve teže predvidivih tržišnih kretanja, a zatim i dalje unapređenje poslovanja, rast i razvoj – kazali su u Ministarstvu.

Oni su ukazali da je prilikom davanja saglasnosti za angažovanje podizvođača, posebna pažnja posvećana datumu registracije kompanije koji mora biti pre 1. januara 2012. godine, posedovanju odgovarajućih licenci u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, opreme i kadrovske strukture, kao i referentnosti preduzeća.

- Izvođač radova nastavlja pregovore i sa drugim domaćim podizvođačima, a tek se očekuje angažman velikih crnogorskih građevinskih preduzeća, nakon završetka programa radova, kao ključnog za praćenje realizacije ugovora – naveli su u resoru na čijem je čelu Ivan Brajović

Osim podizvođača, CRBC je do sada uposlio i druga domaća pravna lica u svojstvu dobavljača, koji obavljaju usluge špedicije, transporta, kupovine materijala i opreme.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;