SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Antić: Prioritet četiri projekta koji se tiču Srbije (video)

06.07.2015. | Tanjug

- Na ministarskom zasedanju Energetske zajednice u Beču, od pet projekta definisanih kao prioritet Zapadnog Balkana, koji će biti deo razgovora u okviru Evropske komisije o finansiranju, četiri se tiču Srbije, a prvi je energetska interkonekcija sa Bugarskom – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je rekao „Tanjugu“ da je kao prvi prioritet definisana interkonekcija sa Bugarskom, a da su na listi prioriteta i elektroenergetske interkonekcije pre svega sa Rumunijoj, odnosno 400 kilovatni dalekovod Pančevo-Rašice.

Minsitar je dodao da je kao prioritet definisana i interkonekcija između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore takođe 400 kilovatnim kablom.

- Ona je za nas izuzetno važna, jer stvara preduslov za kasniju intekonekciju sa podvodnim kablom koji će spajati Crnu Goru i Italiju, kao i deo transbalkanskog koridora, takođe na 400 kilovatnom naponu, elektorkonekcija Kragujevca i Kraljeva – precizirao je Antić.

Prema njegovim rečima, pored tog sastanka na nivou šest ministara energetike Zapadnog Balkana, srpska delegacija je imala i izuzetno uspešan sastanak sa komesarom za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju EU Johanesom Hanom.

- Na sastanku je pre svega rađena priprema premijerskog samita koji će se realizovati krajem avgusta u Beču, ali su defisnisani i energetski prioriteti Zapadnog Balkana – podvukao je Antić.

Srpski ministar je dodao da je usvojena i zajednička izjava koja, pre svega, sadrži osnovne principe za povezivanja tržišta, izgradnju interkonekcija, dalju liberalizaciju tržišta, odnosno potrebe da se regionalni odnosi u oblasti energetike unaprede, jer energetika ne poznaje granice.

Antić je preneo da je srpska delegacija u Beču, takođe, doživela niz kompilmenata za sve što je učinejno u proteklih nekoliko meseci ili godinu dana u tom sektoru, zbog usvajanja novog Zakona o energetici, liberalizaciji tržišta, ali i zbog snažnih aktivnosti u procesu restrukturiranja javnih preduzeća.

- Bili smo izuzetno dobro pripremljeni na ovim sastancima i moram sa ogromnim zadovoljstvom da konstatujem da od pet projekata, koji su definisani kao prioritet Zapadnog Balkana i koji će biti deo finansiranja Evropske komisije, četiri pogađaju Srbiju – podvukao je Antić.

Ministar energetike je zaključio da je to bio veoma usešan dan za Srbiju, dobar za domaću energetiku i da ima puno razloga za optimizam, kada je reč o realizaciji projekta koji su od vrhunskog interesa za Srbiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;