INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Zamena granitnih ploča u Knez Mihailovoj

16.06.2015. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić i zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović ozvaničili su početak radova na zameni granitnih ploča u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama. Događaju su prisustvovali direktorka „Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“ Nela Mićović, gradska sekretarka za inspekcijske poslove Zagorka Panić i direktor JKP „Beograd-put” Ivan Tejić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Radovi koje u naredne tri nedelje izvodi JKP „Beograd-put” koštaju oko dva i po miliona dinara, a menja se oko 250 kvadratnih metara granitnih ploča, za početak u Knez Mihailovoj i Čika Ljubinoj ulici – najavio je Goran Vesić. - Ploče su postavljene još prilikom rekonstrukcije Knez Mihailove ulice i već desetak godina nisu u najboljem stanju, odnosno pomeraju se i prave problem građanima. Dodatni problem predstavlja i ulazak automobila i zato je zamena ploča u dve ulice samo uvod u veći posao, a to je zatvaranje dela Zmaj Jovine ulice do Pošte.

Gradski menadžer je precizirao da će se u narednih pet godina čitav ovaj prostor, to jest centar grada pretvoriti u pešačku zonu, a planirano je da se tokom ove godine zatvore i ulice Vuka Karadžića i Obilićev venac, odnosno više od tri hiljade kvadratnih metara. Pešačka zona prostiraće se od Zelenog venca, oivičena Ulicom braće Jugovića s druge strane, zatim Pariskom i Tadeuša Košćuškog s treće strane i završno sa Trgom republike. Već sledeće godine, istakao je gradski menadžer, kada se bude radila podzemna garaža na Studentskom trgu, zatvoriće se Vasina, a nakon toga ulica po ulica, kako bi čitav centar grada postao atraktivno mesto za turiste.

- Cilj nije samo ulepšavanje grada, već i privlačenje turista. Turizam je najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, a više od pedeset odsto turista koji dođu u našu zemlju posete Beograd – rekao je Goran Vesić. - Centru grada nedostaje oko pet hiljada parking mesta, a u širem centru čak 15 hiljada. Zbog toga će prioritet biti izgradnja podzemnih garaža, a osim na Studentskom trgu, biće i na Trgu republike, kod Brankovog mosta i u Tadeuša Košćuškog, a ostatak centra grada postaće zona usporenog saobraćaja.

Nela Mićović je naglasila da je ovaj deo grada njegova žila kucavica, koji pokazuje „kontinuitet razvoja Beograda”. Knez Mihailova ulica jedna je od najstarijih u gradu, a svaki od objekata u njoj svedoči o istoriji Beograda.

- Zato je važno da se sačuva svaka fasada, svaki kamen ulice za buduća pokoljenja – naglasila je Mićovićeva.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;