INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sinagoga u Subotici za dve godine

16.06.2015. | RTV

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je nadu da će kompletna rekonstrukcija Sinagoge u Subotici biti završena za dve godine.

- Nadam se da će zgrada Sinagoge za dve godine da sija u punom sjaju – rekao je Pastor novinarima, nakon obilaska radova na završenoj južnoj fasadi tog objekta.

Pastor je naveo da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za unutrašnje uređenje i obezbeđena su i sredstva za okončanje kompletnih unutrašnjih radova, pa bi u toku jeseni trebalo da se obavi javni tender da bi se na proleće moglo početi sa unutrašnjim radovima.

On je rekao da će nakon završetka spoljašnje i unutrašnje restauracije Subotica dobiti „jedan pravi dragulj, koji će biti svima na ponos“.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao da je lokalna samouprava u potpunosti finansirala adaptaciju i rekonstrukciju južne fasade Sinagoge, a radovi su po ugovorenoj vrednosti koštali oko 13,5 miliona dinara.

Predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš je rekao da se u poslednjih godinu i po dana zgrada Sinagoge počela renovirati u značajnijoj meri i izrazio nadu da će se ovaj objekat vrlo brzo naći na svetskoj mapi turističkih i kulturnih objekata.

Vlade Mađarske je za unutrašnju rekonstrukciju Sinagoge početkom godine obezbedila 1,6 miliona evra, nakon čega je potpisan trojni sporazum između lokalne samouprave, Mađarskog nacionalnog saveta i Jevrejske opštine o zajedničkom upravljanju zgradom, nakon njene rekonstrukcije.

Sinagoga je sagrađena 1902. godine u stilu mađarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;