INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sinagoga u Subotici za dve godine

16.06.2015. | RTV

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je nadu da će kompletna rekonstrukcija Sinagoge u Subotici biti završena za dve godine.

- Nadam se da će zgrada Sinagoge za dve godine da sija u punom sjaju – rekao je Pastor novinarima, nakon obilaska radova na završenoj južnoj fasadi tog objekta.

Pastor je naveo da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za unutrašnje uređenje i obezbeđena su i sredstva za okončanje kompletnih unutrašnjih radova, pa bi u toku jeseni trebalo da se obavi javni tender da bi se na proleće moglo početi sa unutrašnjim radovima.

On je rekao da će nakon završetka spoljašnje i unutrašnje restauracije Subotica dobiti „jedan pravi dragulj, koji će biti svima na ponos“.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao da je lokalna samouprava u potpunosti finansirala adaptaciju i rekonstrukciju južne fasade Sinagoge, a radovi su po ugovorenoj vrednosti koštali oko 13,5 miliona dinara.

Predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš je rekao da se u poslednjih godinu i po dana zgrada Sinagoge počela renovirati u značajnijoj meri i izrazio nadu da će se ovaj objekat vrlo brzo naći na svetskoj mapi turističkih i kulturnih objekata.

Vlade Mađarske je za unutrašnju rekonstrukciju Sinagoge početkom godine obezbedila 1,6 miliona evra, nakon čega je potpisan trojni sporazum između lokalne samouprave, Mađarskog nacionalnog saveta i Jevrejske opštine o zajedničkom upravljanju zgradom, nakon njene rekonstrukcije.

Sinagoga je sagrađena 1902. godine u stilu mađarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;