Bozaj: Prvo studija izvodljivosti, pa pregovori o "Turskom toku"

10.06.2015. | Tanjug

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj izjavio je da je prerano da se sa srpskom stranom pregovara o gasovodu „Turski tok“, jer još nije urađena studija izvodljivosti.

On je poručio da je Turska spremna da uzme u obzir sve opcije koje će biti od koristi srpskoj strani.

- Tokom sastanaka resornih ministara u Mađarskoj je bilo razgovora o ovom gasovodu, a Srbija, na osnovu tih razgovora, verovatno pravi svoju kalkulaciju. Međutim, studija izvodljivosti još nije gotova, a bez nje je prerano da se išta kaže – rekao je Bozaj „Tanjugu“ na marginama 15. Ekonomskog samita dodajući  da još nije viđena ni reakcija EU na ovaj projekat.

Ambasador Turske u Beogradu je rekao da je siguran sam da će turska strana uzeti u obzir sve opcije koje će biti od koristi srpskoj strani.

- Turska, će u nekoliko opcija, kada je reč o alternativnim gasnim pravcima, biti tranzitna zemlja i u tom smislu bi mogla da nađe način da sarađuje sa Srbijom, posebno na polju obezbeđivanja energetske sigurnosti – rekao je on i podsetio da je srpski ministar energetike Alaksandar Antić bio u Tusrkoj povodom postavljanja kamena temeljca za gradnju „Transanadolskog gasovoda“ (TANAP).

Govoreći o „Turkom toku“, on je rekao da je taj projekat predložila ruska strana a na kojem rade ruski „Gasprom“ i turski „Botas“. Bozaj je rekao i da će se predsednici te dve zemllje, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sresti 13. juna u Bakuu u Azerbejdžanu, na olimpijskim igrama, i da će tom prilikom verovatno biti reči I o gasovodu.  

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...