INFONET-468X60-BANNER

Spajaju zapad sa istokom Srpske

27.04.2015. | A. Macanović | Novosti

- Auto-put na pravcu od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada, ukupne dužine 80 kilometara, bio bi direktni nastavak auto-puta Banjaluka-Doboj, čija je izgradnja u toku, a cilj njegove izgradnje bio bi poboljšanje saobraćaja na koridoru zapad-istok u Republici Srpskoj – rekao je za „Novosti“ direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Predstavnici „Grupe za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju kineske provincije Šendong“ i „Autoputeva RS“ potpisali su u u Banjaluci memorandum o razumevanju kojim se dogovorila zajednička izrada studijske i projektne dokumentacije na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, čija bi prva faza bila izgradnja auto-puta od Banjaluke do Prijedora.

Topić kaže da bi se na ovaj način smanjilo opterećenje postojeće magistralne mreže u regionu omogućila direktna veza zapad-istok sa visokim nivoom saobraćajne usluge.

- Najvažnija i trenutno najopterećenija putna mreža u Republici Srpskoj jeste koridor sever-jug, koji prolazi kroz Banjaluku (evropski koridor E 661). Kako bi se omogućila veza koridora E 661, sa evropskim koridorima u Hrvatskoj na zapadu, planirana je izgradnja auto-puta Banjaluka-Novi Grad, sa čim bi se u potpunosti sprovelo povezivanje evropskih koridora u RS – rekli su za „Novosti“ u „Autoputevima RS“.

Osim pravca definisanog prostornim planom Republike Srpske, nema druge dokumentacije koja bi mogla da posluži davanju detaljnijih tehničkih podataka o ovoj deonici, niti približnoj proceni vrednosti ove deonice auto-puta, a više detalja će biti poznato tek po okončanju izrade studijske i projektne dokumentacije.

Osim auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, kineski partneri bi paralelno gradili i prugu na ovoj deonici.

Inače, u decembru prošle godine predstavnici „Autoputeva RS“ i kineske građevinske kompanije „Sinohidro korporejšn limitid“ potpisali su preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji auto-puta Banjaluka-Mliništa, deonice Glamočani-Put Avnoja, u dužini od 62 kilometra.

Predviđeno je da trasa auto-puta vodi od čvora „Glamočani“, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mesta Baraći i, potom, ka granici sa Federacijom BiH. Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske.

Dokumentacija

- Dokumentacija koja je neophodna je, kao prvi korak, generalni projekat, sa prethodnom studijom izvodljivosti za auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad-granica sa Hrvatskom. Izrada dokumentacije podrazumeva: generalni projekat, prostorno-saobraćajnu studiju, inženjersko-geološku i geotehničku studiju, studiju klimatskih parametara, studiju hidroloških i hidrografskih parametara, studiju uticaja na životnu sredinu i prethodnu studiju opravdanosti – navode u „Autoputevima“.

Krak

Kako se saznaje u „Autoputevima RS“, jedan krak auto-puta bi se odvajao i od Prijedora preko Kozarske Dubice do Donje Gradine. Ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu deonicu, na pravcu od Glamočana do Puta Avnoja.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;