IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Antić: Region zajednički do novih gasovoda (video)

09.04.2015. | Tanjug

- Zemlje regiona, koje su zavisne od uvoza gasa, moraju zajednički da rade na izgradnji novih izvora i ruta dotoka gasa – izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da očekuje da će za mesec dana biti završena studija izvodljivosti za „Turski tok“ i ostale potencijalne gasovode.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Antić je rekao da su na sastanku ministara spoljnih poslova i energetike Mađarske, Srbije, Grčke, Turske i Makedonije u Budimpešti, analizirani svi potencijalni projekti gasovoda, putem kojih bi zemlje regiona mogle da obezbede energetsku sigurnost svojih građana i privrede.

Na skupu je istaknuto da je neophodno da sve zemlje regiona bolje sarađuju kada je reč o izgradnji energetske infrastrukture i da u se u prvi plan stavi energetska bezbednost tih zemalja, koje su visoko zavisne od uvoza energenata, rekao je Antić novinarima u Beogradu.

- Činejnica da je „Južni tok“ otkazan nameće potrebu da zemlje regiona analiziraju sve potencijalne projekte, a posebno kada se ima u vidu najavljeni prekid tranzita gasa kroz Ukrajinu za evropske potrošače od 2019. godine – dodao je Antić. - U Budimpešti smo analizirali i projekte gasovoda TANAP („Transanatolijski gasovod“) i TAP („Transjadranski gasovod“) i mogućnost da se poveća kapacitet tih gasovoda gasom iz Irana, a razmatrana je i opcija i terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropulisu i Krku, rekao je Antić i dodao da su turske kolege predstavile i rutu „Turskog toka“.

- Zaključak je da održavanje takvog skupa nije usmereno protiv bilo čijeg interesa, već je to u interesu zemalja regiona koje zajednički moraju graditi energetske infrastrukturne projekte – naglasio je Antić i istakao da nisu prejuridicirani izvori snabdevanja gasom. - Naglašeno je da budući gasovodi moraju biti u skladu sa Trećim energetskim paketom EU i da će sve zainteresovane kompanije, u tržišnoj utakmici, moći da zakupe kapacitete tih gasovoda. Ako je politika EU takva da u prvi plan stavlja pitanje energetske bezbednosti potrošača, onda je to obaveza i za naš region i očekujemo da će EU biti aktivan partner u finansiranju tih projekta.

On je najavio da će se sada, kada je reč o tim energetskim projektima u regionu, preći sa političkog na stručni nivo i da će gasne kompanije izraditi studije izvodljivosti, posle kojih će se, ako budu pozitivne, preći na razgovore sa Evropskom komisijom o njihovom finansiranju.

- Budućnost realizacije novih gasovoda vidimo u trouglu između država učesnica, gasnih kompanija i Evropske komisije – rekao je Antić i najavio da bi sledeći sličan sastanak, koji će biti na energetskom i tehničkom nivou, i na kome će ucestvovati predstavnici EU, trebalo da bude održan u Beogradu.

Govoreći i gasnoj konekciji između Srbije i Bugarske, Antić je rekao da je mu je u nedavnom razgovoru u Turskoj potpredsednik Evropske komisje zadužen na energetiku rekao da je taj projekat jedan od prioritetnih za EU.

Antić je najavio da će u ovoj godini biti nastavljeni razgovori o finansiranju tog projekta, podsetivši da je u budžetu Srbije za ovu godinu obezbeđena garancija za izradu prostornog plana za deonicu tog gasovoda kroz Srbiju i da je već održano niz sastanaka predstavnika Srbije i Bugarske o tehničkim aspektima tog projekta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;