INFONET-468X60-BANNER

"Turski tok" je interes regiona

08.04.2015. | Novosti

Sve zemlje regiona su zainteresovane da zajednički rade na obezbeđivanju energetske sigurnosti odnosno bolje snabdevenosti gasom, zaključak je prvog ministarskog satanka o energetskoj bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope održanog u Budimpešti.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na sastanku su učestvovali ministri spoljnih poslova Mađarke, Srbije, Grčke, Turske i Makedonije, a jedna od tema bila je i realizacija projekta „Turski tok“ koji je Rusija najavila posle obustavljanja „Južnog toka“.

Gasovoda bi ispod Crnog mora došao do Turske a zatim bi išao ka grčko-turskoj granici, odakle bi mogao da se nastavi preko Grčke, Makedonije i Srbije.

Energetska stabilnost nije samo vitalno energetsko i ekonomsko pitanje, već i pitanje od nacionalnog interesa, rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka.

- Mi govorimo o gasu, a ne o geopolitičkom odnosu EU i Rusije. Gas nema boju. EU ima obavezu da nam pomogne – istakao je on.

Prema njegovim rečima, izražena je volja pet zemalja i spremnost za učešće u gasnim infrastrukturnim projektima koji omogućuju stabilnost snabdevanja građana i privrede, bez obzira što za sada ne postoje sigurni izvori finansiranja.

- Zajednički treba da gradimo gasnu infrastrukturu za šta su bitne tri tačke: prva je Turska, druga Rusija, a treća je Brisel koji treba da pravno verifikuje taj projekat da ne bismo došli u situaciju da nam se pojave problemi kao oko „Južnog toka“, a nesporna je želja naših država da u celom tom projektu ucestvuju – rekao je Dačić.

Dogovoreno je da se nastave sastanci, biće formirane ekspertske grupe koje će izvesti studiju o izvodljivosti, finansijsku konstrukciju kako rešiti to pitanje i pravne detalje.

- U ovim novim okolnostima, i Mađarska i Srbija i sve ostale zemlje moraju da razgovaraju o finansijskoj konstrukciji, kako bi se ona mogla zatvoriti, a to znači razgovarati i sa trećim zemljama, sa trećim kompanijama, sa trećim stranama – istakao je Dačić.

On je rekao da bi u novonastaloj situaciji, nakon otkazivanja projekta „Južni tok“, u novoj varijanti cena otprilike bila slična onoj koja je bila predviđena za „Južni tok“ – od 1,5 do dve milijarde evra kad je reč o prolasku gasovoda kroz Srbiju.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je istakao da je vrednost projekta za pet zemalja pet milijardi evra. Kako je rekao, dogovoreno je da naredni sastanka bude održan u julu i da budu pozvane i Albanija i Bosna i Hercegovina.

Makedonski šef diplomatije Nikola Poposki je očenio da je naš region energetski siromašan i da nedostaje gasna transportna infrastruktura, a da stalno raste potreba za energentima.

Turski ministar za EU Volkan Bozkir rekao je da je predlog za novi gasovod u interesu celog regiona, i da treba sačekati studiju o izvodljivosti da se vidi koliko je realan taj projekat.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;