Bageri srušili bivšu ambasadu

27.03.2015. | I. Preković | Novosti

Bivša zgrada nemačke ambasade u Ulici kneza Miloša nedavno je srušena, ali samo da bi na njenom mestu niklo novo zdanje beogradskog predstavništva ove zemlje. Čak 19 miliona evra biće uloženo u novu građevinu, jer je njena prethodnica bila nebezbedna u slučaju zemljotresa.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Bageri i druga teška mehanizacija zbrisali su prepoznatljivu četvorospratnicu. Objekat, koji datira iz 1977. godine, van funkcije je još od 2012. godine, a pre samo godinu dana odlučeno je da će biti srušen. Trenutno se raščišćava teren nakon potpunog demoliranja zgrade, a prema roku na „ličnoj karti“ gradilišta, veliko spremanje će biti završeno već 16. aprila.

Kako je saopšteno na sajtu „Državne agencije za izgradnju i planiranje Nemačke“, odluka je doneta nakon što je ustanovljeno da građevina ne ispunjava bezbednosne uslove u slučaju zemljotresa. Kao rešenje nametnula se potpuna rekonstrukcija iz temelja, za šta je izdvojeno čak 19 miliona evra. Nakon raščišćavanja terena, gradilište bi trebalo da uđe i u fazu izgradnje.

Ipak, „nemački kutak“ dobiće i novo ruho. Niz karakterističnih fasada kakve se prostiru duž zgrada u Kneza Miloša prekinuće moderna pravougaona građevina sa zelenom oazom u usečenom delu zgrade. Tako je bar zamišljeno pobedničko rešenje konkursa za idejni projekat izgleda ambasade, koji potpisuje arhitektonska kancelarija iz Minhena.

Krajnji rok radova planiran je za 2018. godinu, dok se do tada građani mogu obratiti službenicima ambasade privremeno smeštenim u Neznanog junaka 1 ili u konzularnom odeljenju u Birčaninovoj ulici 19 a.

Turska pravi konzulat u Krunskoj

Na „remontu“ je i Ambasada Republike Turske na uglu Kneza Miloša i Krunske ulice. Pored zgrade koja uživa zaštitu kao kulturni spomenik, biće izgrađen i novi objekat konzulata.

Tako će za tri godine, pored 1.500 kvadrata na nekadašnjoj kućnoj adresi Jovana Jovanovića Zmaja, nići i četvorospratnica sa dve podzemne etaže od 1.280 kvadrata.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...