Cene stanova u svetu padaju

24.03.2015. | Novosti

Indeks globalnih cena stambenih jedinica u svetu je u četvrtom tromesečju prošle godine smanjen prvi put od 2012. godine i to 0,6 odsto. Pad cena nekretnina posledica je turbulentnih političkih i ekonomskih kretanja krajem prošle godine, navodi se u studiji agencije za nekretne „Najt Frenk“, prenosi „Tanjug“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ukrajinska kriza, tenzije zbog grčkog duga, perspektive privrednog usporavanja Kine, kao i činjenica da ekonomski globalni rast nije prešao 3,3 odsto, doveli su do pada cena stambenih objekata u svetu.

U studiji se navodi da su cene luksuznih nekretnina i dalje u rastu, dok je globalni indeks stambenih nekretnina, koji se za svaku zemlju izračunava u odnosu na bruto domaći proizvod, smanjen. U malom broju zemalja nekretnine su poskupele, na čelu sa Irskom, a prate je Turska i Hong Kong.

U Dablinu i okolini stanovi su u četvrtom kvartalu prošle godine poskupeli 16,3 odsto na godišnjem nivou, ali cene su i pored toga 38 odsto manje nego u istom periodu 2007. Najviši pad cena nekretnina zabeležen je u Ukrajini, i to je ujedno jedina zemlja sa dvocifrenim pojeftinjenjem od 16,7 odsto.

Na nivou kontinenata, najmanji rast cena bio je u Evropi i to 1,6 odsto, dok je na Bliskom istoku zabeženo poskupljenje od 7,7 odsto, a u Okeaniji 6,4 odsto.

Na Bliskom istoku i u Aziji primetan je trend veće potražnje standarnih nekretnina, manje kvadrature i nižih cena, što do skoro nije bio slučaj. Kupci se odriču luksuznih nekretnina zbog rasta poreza na eksluzivne prostore u jednom broju zemalja.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...