Cene stanova u svetu padaju

24.03.2015. | Novosti

Indeks globalnih cena stambenih jedinica u svetu je u četvrtom tromesečju prošle godine smanjen prvi put od 2012. godine i to 0,6 odsto. Pad cena nekretnina posledica je turbulentnih političkih i ekonomskih kretanja krajem prošle godine, navodi se u studiji agencije za nekretne „Najt Frenk“, prenosi „Tanjug“.

Ukrajinska kriza, tenzije zbog grčkog duga, perspektive privrednog usporavanja Kine, kao i činjenica da ekonomski globalni rast nije prešao 3,3 odsto, doveli su do pada cena stambenih objekata u svetu.

U studiji se navodi da su cene luksuznih nekretnina i dalje u rastu, dok je globalni indeks stambenih nekretnina, koji se za svaku zemlju izračunava u odnosu na bruto domaći proizvod, smanjen. U malom broju zemalja nekretnine su poskupele, na čelu sa Irskom, a prate je Turska i Hong Kong.

U Dablinu i okolini stanovi su u četvrtom kvartalu prošle godine poskupeli 16,3 odsto na godišnjem nivou, ali cene su i pored toga 38 odsto manje nego u istom periodu 2007. Najviši pad cena nekretnina zabeležen je u Ukrajini, i to je ujedno jedina zemlja sa dvocifrenim pojeftinjenjem od 16,7 odsto.

Na nivou kontinenata, najmanji rast cena bio je u Evropi i to 1,6 odsto, dok je na Bliskom istoku zabeženo poskupljenje od 7,7 odsto, a u Okeaniji 6,4 odsto.

Na Bliskom istoku i u Aziji primetan je trend veće potražnje standarnih nekretnina, manje kvadrature i nižih cena, što do skoro nije bio slučaj. Kupci se odriču luksuznih nekretnina zbog rasta poreza na eksluzivne prostore u jednom broju zemalja.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...