INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Turski tok“ samo uz konsultacije sa EU

18.03.2015. | Tanjug

„Bilo kakva odluka o gradnji gasovoda za transport ruskog gasa preko Turske mora biti doneta u konsultacijama sa Evropskom unijom i ne sme kršiti već postojeće zakonske obaveze“, izjavio je u Ankari evropski komesar za energetiku, Maroš Šefčovič.

- Kada govorimo o velikim isporukama gasa za evropske potrošače, ne možete usvojiti takvu odluku bez da prethodno razgovarate sa njima, sa Evropskom unijom i sa Evropskom komisijom – rekao je Šefčovič koji se nalazi u posetui Turskoj, prenosi agencija „Rojters“.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog potencijalnog ukidanja postojećih ruta preko Ukrajine, u korist predloženog gasovoda „Turski tok“.

- Ako sve ovo mora da se promeni tek tako, ne mislim da se radi o običnoj proceduri i ovo je način na koji tako veliki klijent poput EU mora da bude tretiran – izjavio je Šefčovič.

Kako podseća „Rojters“, Evropska unija troši oko 400 milijardi evra godišnje na uvoz gasa i nafte.

Rusija je u decembru odustala od gradnje gasovoda „Južni tok“, u vrednosti od 40 milijardi dolara, pošto je Evropska unija uputila primedbe zbog potencijalno, kako je objašnjeno, prevelike kontrole Rusije nad isporukama gasa Evropi. Projektom gasovoda „Južni tok“ koji bi išao ispod Crnog mora do Bugarske, bile su predviđene godišnje isporuke gasa Evropi od 63 milijarde kubnih metara.

Umesto toga, ruski gasni gigant „Gasprom“ najavio je u januaru da planira izgradnju podmorskog gasovoda „Turski tok“ istog kapaciteta, koji bi išao do čvorišta koje treba da se izgradi na tursko-grčkoj granici do 2016. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;