Od jeseni probijaju tunel kroz Kadinjaču

03.03.2015. | Novosti

Opština Bajina Bašta u kojoj su se na jednom mestu srela dva prirodna bogatstva, moćna Drina i planina Tara – oživeće od jeseni jedan stari, veliki san. Uskoro će, kako je potvrđeno „Novostima“, početi projektovanje tunela ispod Kadinjače, koji će biti veza ne samo Užica i ove varoši, već i koridor matice prema Republici Srpskoj! Ceo papirološki posao biće gotov do kraja oktobra, pa bi zatim ozbiljno moglo da se razmišlja o radovima!

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ovaj projekat biće finansiran zahvaljujući evropskim fondovima i Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor. Generalni projekat i prethodna Studija opravdanosti za „Tunel Kadinjača“ vredni su 176.000 evra, a detalji su dogovoreni nedavno u kancelariji Delegacije Evropske unije u Beogradu.

- Posle izrade ovih dokumenata pristupiće se izradi Plana detaljne regulacije za odabranu varijantu trase tunela i pristupnih saobraćajnica. Sve procedure biće realizovane po procedurama Evropske unije, a na tenderima za izradu tehničke dokumentacije će moći da konkurišu i domaće kompanije. Planirana je i poseta Bajinoj Bašti, prvenstveno izabranih eksperata za praćenje realizacije projekta, kao i same Delegacije EU – precizira za naš list Ivan Marković, projekt koordinator „Tunela Kadinjača“.

Tunel, dugačak oko 1,2 kilometra, počeće u Volujcu, a završavaće se u Zaglavku. Vrednost radova izno siće između osam i 10 miliona evra, i za sadašnje prilike, deluje gotovo nedostižan. Međutim, upravo je Regionalna razvojna agencija Zlatibor pronašla model koji veliku investiciju približava ostvarenju – šansa je u budućim fondovima EU za kapitalne projekte. Takođe, master plan razvoja saobraćaja Srbije predvideo je bočni moravski koridor kao vezu prema Drini i Republici Srpskoj, pa se može očekivati i pomoć države za samu izgradnju.

Ideja se uklapa i u postojeći projekat „Podrinje“, a koji u oblasti putne infrastrukture zajedno sprovodi 28 opština iz Srbije i Republike Srpske.

Novac za finansiranje projekta je, obećavaju nadležni, obezbeđen. Reč je o programu prekogranične saradnje „IPA Leftover 2011 SRB-BiH“.

Bajina Bašta po mnogima je najlepše što Srbija ima. Dva jezera, reke, planine, sve je na jednom mestu.

- Zato će izgradnja tunela ovo blago približiti desetinama hiljada ljudi koji su naš kraj odavno prepoznali kao buduće vrhunsko turističko odredište. Pored toga, danas veoma kritičan i opasan put preko Kadinjače, postaće daleko bezbedniji – ističe Radomir Filipović, predsednik opštine.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...