PRIJAVA-468X60-BANNER

„Hrvatska elektroprivreda“ otkupljuje projekte zelene energije

18.02.2015. | Novosti

„Hrvatska elektroprivreda“ (HEP) uputila je javni poziv svim zainteresovanim domaćim investitorima u vetroelektrane, solarne elektrane, male hidroelektrane, elektrane na biomasu i bioplin da joj prodaju svoje projekate ili udeo u njima.

- Nakon višegodišnjeg iščekivanja, HEP je odlučila da značajnije poveća proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – piše „Večernji list“.

Sličan poziv HEP je objavio i pre godinu dana, ali se tada on odnosio isključivo na preuzimanje projekata u vetroenergetici, pa je ovo značajan „iskorak za nacionalnu elektroenergetsku kompaniju“, podseća „Večernji“.

List dodaje da je HEP u poslednjih desetak godina često bio suočen s kritikama javnosti zbog „potpune neaktivnosti u segmentu obnovljivih izvora energije“, ali da se kompanija uporno branila tvrdnjama da proizvodnjom iz velikih hidroelektrana nadmašuje evropski prosek u „zelenoj energiji“ i da su joj takve investicije nepotrebne.

Podaci govore da je u 2013. godini 60 odsto električne energije u Hrvatskoj proizvedeno u velikim hidroelektranama, dok na ostale obnovljive izvore energije otpada još 4,8 odsto.

U HEP-u nisu naveli koliko novca žele da utroše na otkup projekata, ali list podseća da je kompanija nedavno najavila ulaganja od milijardu kuna (120 miliona evra) u razvoj elektroenergetske mreže u 2015. godini, pri čemi razvija i sopstvene projekte elektrana na biomasu u Sisku i Osijeku.

U tekstu se, takođe, navodi da će zbog loše ekonomske situacije u zemlji mnogi podsticaji u proizvodnji obnovljive energije biti smanjeni, a neki čak i ukinuti, što će mnogim investitorima otežati ili čak ugasiti trenutno poslovanje ili razvoj projekata.

S druge strane, HEP zbog sasvim drugačijih postavki, ima računa da i bez subvencija razvija male elektrane, pa se očekuje da to bude jedan od glavnih razloga uspešne trgovine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;