IZOLACIJA-468X60-BANNER

Pećinci: Izrada projekta trećeg prečistača

29.01.2015. | Sremska televizija

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Šimanovcima privodi se kraju, a nadležni u lokalnoj samoupravi, kao jedan od prioriteta u ovoj godini postavili su izradu projekta trećeg prečistača, koji bi zadovoljio potrebe meštana sela u južnom delu pećinačke opštine, ali i doprineti zaštiti Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Partner opštini Pećinci na realizaciji ovog projekta je „Regionalna razvojna agencija Srem“ koja će preko projekta „Zaštita sliva reke Save izgradnjom komunalne infrastrukture prikupljanja, transporta I prečišćavanja otpadnih voda u Sremu“ za finansijska sredstva aplicirati kod međunarodnih donatorskih institucija. Izgradnja trećeg prečistača imaće veliki značaj za meštane Ogara, Obreža, Ašanje i Kupinova, jer kako i sami meštani kažu, samim tim otvara se mogućnost da uskoro počne izgradnja kanalizacione mreže, što je preduslov za kvalitetan život u ovim selima koja obuhvataju oko 2000 domaćinstava.

Programom poslovanja opštinske „Direkcije za izgradnju“ u ovoj godini planirana je izrada projekta trećeg prečistača. Za tu namenu iz budžeta su planirana sredstva u visini od 3,5 miliona dinara. Osim što će pokriti potrebe stanovnika južnog dela pećinačke opštine, ovaj prečistač namenjen je i zaštiti Obedske bare i kao takav, predstavlja najveći izazov s obzirom da se u zaštićenom području zahtevaju posebni tretmani i efikasnija tehnologija prečišćavanja otpadnih voda.

Gledano na potrebe i na osetljivost područja, prilikom realizacije projekta „Zaštita sliva reke Save izgradnjom komunalne infrastrukture prikupljanja, transporta I prečišćavanja otpadnih voda u Sremu“, izgradnja tog prečistača imaće prednost u odnosu na ostala postrojenja, ističu nadležni. Treći pećinački prečistač zbog svog položaja u odnosu na Specijalni rezervat prirode Obedska bara, po rečima nadležnih, biće jedna vrsta oglednog postrojenja za ceo region i šire, koji bi trebalo da pokaže kako funkcioniše održiva komunalna infrastruktura u uslovima gde su posebne zone zaštite.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...