Ugovor o "Železari" za desetak dana?

21.01.2015. | eKapija

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da su razgovori o "Železari" teški i da vlada nastoji da ugovor sa Esmarkom završi u narednih 10 do 12 dana. "To bi bio veliki uspeh za Srbiju", rekao je Vučić za B92.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je naglasio da "Železara" nije "uračunata" u rast BDP. "Kada Železara radi to je direktnih 1% rasta BDP-a", rekao je Vučić i naveo da sve zavisi od nas.

"Sada (Železaru) pokušavamo da je podignemo iz pepela i ako to uradimo to bi bio veliki uspeh za Srbiju."

"Esmark" i sindikati "Železare Smederevo" potpisali novi kolektivni ugovor

Predstavnici američke kompanije "Esmark" i reprezentativnih sindikata "Železare Smederevo" potpisali su novi kolektivni ugovor koji, pored ostalog, predviđa povećanje zarada od 25% ove, i još deset odsto naredne godine.

Posle petodnevnih pregovora predstavnika strateškog partnera i radnika srpske čeličane, Nezavisnog sidnikata metalaca, ASNS i Samostalnog sindikata, stavljeni su potpisi na novi Kolektivni ugovor sa rokom važenja od 2015. do 2018. godine.

- Nova cena rada biće 125 dinara - izjavio je za Novosti Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca "Železare Smederevo".

- Dogovoreno je povećanje plata od 25% odmah. To znači vraćanje na zarade pre umanjenja od 10 odsto zbog krize, i dodatnih 12,5 odsto. Takođe, usaglašeno je i povećanje plata za još 10 procenata od 2016. godine - kaže Gujaničić.

Sa ovim uvećanjima, plate će biti praktično vraćene na nivo pre odlaska "U.S. Steel".

Vlada čeka zeleno svetlo Evropske komisije kako bi uputila državnu pomoć čeličani, a sa strateškim partnerom pregovara oko biznis plana koji bi bio u interesu obe strane.

"Esmark" nudi investiciju od 400 miliona dolara u narednih pet godina, pokretanje proizvodnje i na drugoj visokoj peći i očuvanje svih 5.000 radnih mesta.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...