INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Subotica: Tri miliona za preuređenje centra (video)

15.01.2015. | RTV

Lokalna samouprava Subotice uložila je preko tri miliona dinara u projekte, na osnovu kojih bi, u naredne dve godine, u potpunosti bio preuređen centar grada. Od arhitekata je traženo da očuvaju tradicionalnu arhitekturu, ali i da unesu novine koje će obezbediti gradu da bude moderan i za 50 godina.

Kakvo će biti novo lice Subotice? Odgovor na ovo pitanje ponuđen je u 22 projekta pristigla na konkurs za uređenje centra grada, kao i u 11 idejnih rešenja za izgradnju stambeno-poslovnog bloka u oblasti Štrosmajerove i ulice Petra Drapšina, među kojima je kao najbolji izabran rad „Portarta“ iz Beograda.

- Ono što je za nas bilo najzanimljivije je da, u tom delu Subotice, osetite sve one „istorijske slojeve“ nastanka grada. Imamo različit dijapazon nastajanja objekata: one koji su činili takozvani „Gomboški sokak“ i koji predstavlja važan deo u razvoju grada, ali i reprezentativne zgrade u Štrosmajerovoj ulici koje čine identitet grada pa smo smatrali da to svakako treba sačuvati – objašnjava dipl. ing. arh. Zorica Savičić, vođa tima arhitekata firme „Portart“ iz Beograda, čiji je projekat osvojio 1. nagradu na konkursu za izgradnju stambeno-poslovnog bloka u Štrosmajerovoj i ulici Petra Drapšina u Subotici.

Oba konkursa raspisala je „Direkcija za izgradnju grada“, sprovela subotička podružnica Inženjerske komore Srbije, a najbolje projekte odabrao je i nagradio desetočlani stručni žiri.

- „Direkcija“ će reći šta je ono što Grad realno može da finansira, ali će poslednju reč, naravno, imati urbanisti koji će na bazi nagrađenih projekata odabrati sintezu arhitektonskog rešenja koje će biti održivo u narednih 50 godina – kaže dipl. ing. arh. Jožef Čipa, predsednik stručnog žirija.

Na projekte stambeno-poslovnog bloka u Štrosmajerovoj i ulici Petra Drapšina, Grad je utrošio 830.000, a za one koji definišu uređenje centra Subotice, 2,3 miliona dinara.

- Posle idejnih rešenja dobijenih na konkursima, „Zavod za urbanizam“ treba da izradi urbanističko rešenje za uređenje centra Subotice. Nadam se da ćemo to uraditi ovog proleća, a najkasnije na jesen. Zatim, „Direkcija“ za izgradnju grada može da naruči projektnu dokumentaciju, a onda je obaveza politike i rukovodilaca grada da sledeće godine nađu sredstva za uređenje kompletnog centra Subotice, kako bismo za dve godine imali mnogo uređeniji i moderniji centar Subotice – kaže gradonačelnik Jene Maglai.

Kakva su sve urbanističko-arhitektonska rešenja uređenja trgova, ulica i stambeno-poslovnog bloka u centru Subotice predložili stručnjaci, Subotičani imaju priliku da pogledaju na izložbi koja je do 18. januara upriličena u holu Otvorenog univerziteta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;