PRIJAVA-468X60-BANNER

Vesić: Gradnja najveće podzemne garaže u Beogradu trebalo bi da počne krajem naredne godine

09.12.2014. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da bi gradnja najveće podzemne garaže u Beogradu trebalo da počne krajem naredne ili početkom 2016. godine na Studentskom trgu, ispod sadašnje okretnice trolejbusa i Akademskog parka.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- U isto vreme gradiće se još tri podzemna parkirališta: ispod platoa pijace „Đeram”, iza Narodne biblioteke Srbije, sa strane Skerlićeve ulice i ispod Kosovske ulice, kod Doma Narodne skupštine – izjavio je Goran Vesić za „Politiku”.

On je precizirao da, kada bude izgrađena podzemna garaža na Studentskom trgu, trolejbuska okretnica će još neko vreme ostati iznad nje i najavio da je u daljoj budućnosti predviđeno njeno izmeštanje na Dorćol, najverovatnije u Dunavsku ulicu.

- Kada će biti preseljena okretnica, zavisi od novca kojim budemo raspolagali. To je predviđeno, jer planiramo da Vasinu ulicu i Studentski trg pretvorimo u pešačku zonu – istakao je Vesić

Gradski menadžer je naglasio da će četiri parkirališta obezbediti najmanje 1.700 parking mesta. Prvi korak u ostavrenju ovog projekta napravljen je 20. oktobra raspisivanjem međunarodnog tendera za izbor profesionalnih konsultanata koji će pomoći Gradu i „Parking servisu” da sprovedu proceduru za izbor privatnog partnera za gradnju parkirališta.

- Tender koji je završen ovih dana raspisala je „Evropska banka za obnovu i razvoj“, a finansira ga sa oko 600.000 evra. Uskoro ćemo znati koje je konsultante Evropska banka izabrala, a Grad će doneti konačnu odluku u julu ili avgustu 2015. godine. Ukupna vrednost gradnje četiri garaže je oko 30 miliona evra i to je jedan od najvećih projekata u narednoj godini. Taj novac uložiće privatni partneri, koji će zauzvrat na određeni broj godina dobiti pravo da sa Gradom dele profit od parkirališta – kazao je Vesić i dodao da su za ovaj posao zainteresovani brojni strani investitori, što ne znači da domaći ulagači nemaju šansu da stupe u javno-privatno partnerstvo sa Gradom.

Za sve četiri garaže već postoje idejni i urbanistički projekti, dok „Đeram” ima i građevinsku dozvolu. Do 10. januara biće izdate i lokacijske dozvole za garaže na Studentskom trgu, u Skerlićevoj i Kosovskoj ulici, a izrada glavnog projekta prepustiće se privatnom partneru.

- Želimo da to bude firma sa velikim iskustvom u gradnji podzemnih garaža, koja će imati pravo da unese pozitivne promene u projekat – izjavio je Vesić i naglasio da je u drugoj fazi predviđena izgradnja podzemnih garaža na još petnaestak lokacija prema istom modelu javno-privatnog partnerstva.

U proteklih devet godina, u Beogradu nije izgrađena nijedna podzemna garaža, dok je broj automobila udvostručen.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;